Prijs Magda Dierendonck 2009 bekroont wetenschappelijk-verpleegkundig onderzoek van Ann Van Hecke

Gisteren, 4 maart 2010, werd in het UZ Gent voor de vierde keer de Prijs Magda Dierendonck uitgereikt, genoemd naar het voormalig departementshoofd verpleging. Deze prijs wil de verwetenschappelijking van de verpleegkunde in Vlaanderen stimuleren en bekroont patiŽntgeoriŽnteerd onderzoek waarvan de resultaten een bijdrage betekenen voor de verbetering van het verpleegkundig handelen.
Laureaat editie 2009
De onafhankelijke jury was samengesteld uit tien leden van de Arteveldehogeschool, de Hogeschool Gent, de Hogeschool West-Vlaanderen, de Universiteit Gent (Afdeling Verplegingswetenschap) en het UZ Gent. Bij deze samenstelling ging bijzondere aandacht uit naar het evenwicht tussen juryleden met ervaring in wetenschappelijk onderzoek en juryleden met ervaring in de verpleegkundige praktijk.

De jury beoordeelde twintig ingezonden rapporten. Wetenschappelijke kwaliteit, relevantie voor de verpleegkundige praktijk, originaliteit van het onderzoek en begrijpelijkheid voor niet-wetenschappelijk opgeleiden waren de vier criteria waarop de rapporten werden beoordeeld.

Op basis van deze beoordeling werden dit jaar ťťn winnares aangeduid: Ann Van Hecke, medewerker aan de Afdeling Verplegingswetenschap binnen de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde van de UGent. Zij sleept een geldprijs van 2500 euro in de wacht voor haar onderzoek Ďontwikkeling van een verpleegkundige interventie om therapietrouw te verhogen bij patiŽnten met een veneus ulcus in de thuiszorgí.

Vier andere werken kregen van de jury een eervolle vermelding omwille van de hoge kwaliteit.

Over Magda Dierendonck
Magda Dierendonck drukte haar stempel op de evolutie van de verpleegkunde in het UZ Gent. Zij tekende een verpleegkundig beleid uit waarbij de kwaliteit van patiŽntenzorg werd geoptimaliseerd door de uitbouw van innoverende verpleegkundige projecten.Tegelijk slaagde zij erin om de arbeidsomgeving en -voorwaarden voor verpleegkundigen te verbeteren, wat de kwaliteit van zorg positief beÔnvloedde.

Om deze belangrijke realisaties verder te zetten en buiten de grenzen van het UZ Gent te dragen, werd aan het eind van haar loopbaan de Prijs Magda Dierendonck in het leven geroepen.
05 mrt 2010 10u30
Bron: UZ Gent