Nieuwe computermodellen moeten tot betere diagnose en efficiŽntere behandeling leiden

Caroline Van Holsbeke, doctoranda aan de K.U.Leuven, voerde gedurende zes jaar intensief onderzoek naar de beste manier om ovariumkanker Ė eierstokkanker Ė te kunnen herkennen tussen het grote aantal goedaardige cysten en tumoren. Samen met haar promotor, specialist gynaecologische echografie Dirk Timmerman, en met ingenieurs en statistici van het Departement ESAT van de K.U.Leuven, ontwikkelde zij nieuwe computermodellen die een nauwkeurige inschatting maken over de goed- of kwaadaardigheid van cysten en tumoren.
De computermodellen zijn onder meer gebaseerd op leeftijd en echografische parameters. Ze werden uitgetest in 19 ziekenhuizen over de hele wereld (onder meer in Leuven, Genk, Londen, Rome, Peking, Praag, Milaan, Lund, Bologna, Lublin en Ontario) en bleken efficiŽnt te werken en correcte inschattingen te maken.

Een snelle en correcte diagnose van ovariumtumoren is zeer belangrijk voor de patiŽnte. Goedaardige cysten kunnen in bepaalde gevallen zonder operatie geobserveerd worden of via een kijkoperatie verwijderd worden. Zoín operatie laat weinig littekens na en vergt slechts een korte ziekenhuisopname. Wanneer het gezwel vermoedelijk kwaadaardig is, dan moet de patiŽnte zo snel mogelijk doorverwezen worden naar een specialist in gynaecologische kankers die haar de best mogelijke operatie en gespecialiseerde nabehandeling kan bieden.

Een verkeerde diagnose kan enerzijds leiden tot een overbodige, intensieve operatie, en anderzijds de genezingskansen van de patiŽnte verkleinen. Er zijn nog steeds te weinig ervaren specialisten die op basis van transvaginale echografie en kleurendoppleronderzoek op een betrouwbare manier kwaadaardige van goedaardige eierstoktumoren kunnen onderscheiden. De nieuwe computermodellen kunnen de expertise aanzienlijk verruimen, en moeten tot een efficiŽntere behandeling leiden.

Dr. Caroline Van Holsbeke is consulent aan de UZ Leuven en staflid Verloskunde-gynaecologie in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. Ze verdedigt haar doctoraatsthesis vandaag om 17 uur in de Universiteitshal van de K.U.Leuven.
10 mrt 2010 09u48