Nieuw leukemie-gen ontdekt

Dr. Pieter Van Vlierberghe van de UGent heeft een gen ontdekt dat een cruciale rol speelt bij het ontstaan van leukemie. De ontdekking biedt perspectieven voor nieuwe behandelingen. De resultaten van het onderzoek werden gisteren gepubliceerd door het gezagwekkende tijdschrift Nature Genetics.
Het Gentse onderzoeksteam onder leiding van Prof. Frank Speleman, werkzaam in de dienst Medische genetica van het Universitair ziekenhuis in Gent meldt de ontdekking van een nieuw gen dat betrokken is bij leukemie. Het gaat om een vorm van acute leukemie, ook wel T-cel acute lymfoblasten leukemie of T-ALL genoemd. Deze ziekte komt voor bij zowel kinderen als bij volwassenen.

De ontdekking is belangwekkend om verschillende redenen. Het gen is gelegen op het X-chromosoom, wat ten dele verklaart waarom meer mannen dan vrouwen getroffen worden door T-ALL. Daarnaast vertoont het gen een defect bij bijna de helft van alle patiŽnten met deze vorm van bloedkanker. Dit wijst er op dat het gen een cruciale rol speelt bij het ontstaan van deze vorm van kanker en biedt tegelijk perspectieven voor nieuwe therapieŽn. Ten slotte codeert dit gen voor een eiwit met een bijzondere functie in de cel, met name het epigenetisch uitschakelen van de activiteit van bepaalde andere genen. Deze bevinding zal aanleiding geven tot verder onderzoek.

De ontdekking van het gen gebeurde door postdoctoraal medewerker Pieter Van Vlierberghe. Hij zet zijn onderzoek rond dit gen momenteel verder in een postdoctoraal fellowship aan de prestigieuze Columbia University in New York, USA. Hij blijft hiervoor nauw samenwerken met de Gentse onderzoeksgroep en zal bij zijn terugkeer in Gent rond dit onderwerp verder werken.
15 mrt 2010 22u26
Bron: UGent.be