Ondervoeding is in België minstens even groot probleem als obesitas

De jongste gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid schuift obesitas als belangrijk gezondheidsprobleem naar voren. “Dat is meer dan terecht, maar ondervoeding bij ouderen is minstens even problematisch in België,” stelt Jean-Pierre Baeyens, voorzitter Europese Regio van de International Association of Gerontology and Geriatrics.
“Onze senioren zijn massaal ondervoed. Uit verschillende studies weten we dat 25% van de senioren die thuis wonen ondervoed zijn. In rvt’s loopt dit cijfer op tot 75%, in ziekenhuizen tot 50%. voeding' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>ondervoeding kost de maatschappij niet alleen handenvol geld aan medische zorg; het leidt ook tot een sneller verlies van autonomie en mobiliteit bij ouderen.”

ouderen en hun voedingsproblematiek zijn niet sexy.
Nieuw onderzoek van Nutricia Advanced Medical Nutrition toont aan dat ouder worden vooral geassocieerd wordt met begrippen als ‘versleten’, ‘moe’ en ‘passief’. Daarnaast is slechts 23% van mening dat senioren bijdragen tot onze maatschappij. Een cijfer dat gelijkloopt bij zowel jongere ondervraagden als zestigplussers. Over voeding en ouder worden, is onze kennis en interesse bijzonder gering. 8 Belgen op 10 denken onterecht dat ouderen minder behoefte hebben aan voeding dan een volwassene van 30-40 jaar. 4 Belgen op 10 vinden het dan ook niet meer dan normaal dat ouderen ‘zomaar’ vermageren. Een verkeerde opvatting, die dringend moet worden bijgestuurd.
Een greep van sprekende cijfers:
  • De leeftijd tussen 30-40 is volgens 35% van de Belgen de fijnste periode van het leven, gevolgd door de kindertijd tot 12 jaar (23%). Slechts 12% vindt dat na 40 het mooiste tijd van het leven begint.
  • Meer dan 30% vraagt nooit of zelden advies aan ouderen.
  • 36% is van mening dat ouderen vooral te veel wegen. Dit staat in schril contrast met de werkelijkheid: vooral ongewild gewichtsverlies en ondervoeding is een probleem bij 75plussers.
  • Bijna 1 op 2 Belgen (45%) denkt dat ondervoeding niet frequent voorkomt. Dat is fout: veel ouderen en chronisch zieken lopen tegen dit probleem aan. 60% van de 75plussers verliest ongewild gewicht.
  • Slechts 1 Belg op 3 begrijpt dat gewichtsverlies bij ouderen hun gezondheid en mobiliteit in het gedrang brengt.
  • Ondervoeding weegt op de portemonnee.
    Ondervoeding brengt torenhoge gezondheidszorgkosten met zich mee. De algemene maatschappelijke kost is enorm: in het Verenigd Koninkrijk zelfs twee maal zo groot als die van obesitas. Recente studies stellen dat voor ondervoede patiënten bij een ziekenhuisopname ongeveer 19% meer ziekenhuiskosten worden gemaakt dan voor niet-ondervoede patiënten met een gelijkaardige medische diagnose. Verdere analyse toont aan dat de achteruitgang op voedingsvlak tijdens een ziekenhuisverblijf ook geassocieerd is met hogere gezondheidszorgkosten.
22 mrt 2010 09u51
zie ook rubriek