Inspectie waarschuwt voor thyreoïdeum

Artsen moeten de grootst mogelijke voorzichtigheid betrachten als zij het schildkliermedicijn thyreoïdeum willen voorschrijven, aldus de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Aanleiding voor de waarschuwing is een patiënt die hoogstwaarschijnlijk door ongecontroleerd thyreoïdeumgebruik ernstige osteoporose en hartklachten ontwikkelde. De patiënt kreeg jarenlang capsules die door de eigen apotheker waren bereid.

Het schildklierpoeder van dierlijke herkomst wordt soms ingezet voor de behandeling van hypothyreoïdie. De inspectie merkt op dat thyreoïdeum zeker niet het middel van eerste keus is. Daarvoor komt het synthetische schildklierhormoon thyroxine (T4) in aanmerking.

als patiënten daarover ontevreden zijn, kan thyreoïdeum een alternatief zijn. Maar alleen onder strikte voorwaarden, zegt de IGZ. Zo moet er een medische onderbouwing zijn voor de keuze die is terug te vinden in het dossier. De patiënt moet daarnaast worden geïnformeerd over de risico’s en patiënten die het middel gebruiken, moeten nauwgezet worden gevolgd.

Op basis van de casus concludeert de inspectie dat apothekers niet in staat zijn om thyreoïdeum op veilige wijze te produceren. als het middel wordt voorgeschreven, moeten ze het importeren uit het buitenland.

Thyreoïdeum (Thyranon) is in 1988 van de markt gehaald omdat de gehaltes aan werkzame stoffen van nature nogal wisselvallig zijn. Door de dierlijke herkomst bestaat ook het gevaar van biologische besmetting en onzuiverheden.
31 mrt 2010 09u42
meer over
zie ook rubriek