Vitamine K2 verbetert botdichtheid na orgaantransplantatie

Supplementen met vitamine K2 kunnen helpen botontkalking te voorkomen bij mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Dit blijkt uit de resultaten van een Noors onderzoek dat in februari werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ďTransplantationĒ.
Wetenschappers van het Academische ziekenhuis van de Universiteit van Oslo voerden voor het eerst een onderzoek uit met vitamine K2 bij mensen met een hart- of longtransplantatie, om het effect op botontkalking te bekijken. Een dagelijkse hoeveelheid van 180 microgram vitamine K2 (menaquinone-7) liet in dit nieuwe onderzoek een gunstig effect zien op de botmassa van de wervels van de onderrug (lumbale wervels).

Het optreden van botontkalking (osteoporose) na een transplantatie is een bekend probleem. Na de operatie krijgen patiŽnten extra kalk (calcium) en vitamine D om osteoporose te voorkomen. Een groot aantal studies heeft aangetoond dat ook vitamine K een belangrijke functie heeft voor het behoud van de botmassa en dat extra vitamine K2 osteoporose kan tegengaan. Dat was de reden van de Noorse wetenschappers om dit onderzoek uit te voeren. In BelgiŽ werden er in 2009 ca. 800 orgaantransplantaties uitgevoerd.

De dubbelblinde en placebogecontroleerde studie omvatte 35 mensen die een longtransplantatie kregen en 59 mensen die een harttransplantatie kregen. In het eerste jaar na de transplantatie kreeg de ene helft van de patiŽnten 180 microgram vitamine K2 per dag en de andere helft een placebo.
Na een jaar was de botmassa hoger in de vitamine K2-groep dan in de placebogroep. Het soort transplantaat bleek invloed te hebben op het resultaat. De botmineralenconcentratie was bij de patiŽnten met een longtransplantaat groter dan bij patiŽnten met een harttransplantaat. Echter, de botdichtheid was juist in de ďhartgroepĒ groter dan in de ďlonggroepĒ.

Verder bleek een tekort aan vitamine D algemeen voor te komen bij de deelnemers aan het onderzoek. Bloedspiegels van het bijschildklierhormoon wezen op een hogere behoefte aan vitamine D bij deze patiŽnten. De onderzoekers stellen dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de vitamine D-spiegels.

Uit meerderde studies is gebleken dat een combinatie van vitamine D met vitamine K2 en calcium effectiever is ter voorkoming van botontkalking dan de afzonderlijke vitamines samen met calcium of dan alleen calcium. Dr. Cees Vermeer, als vitamine K-expert verbonden aan de Universiteit van Maastricht, stelt ďvan alle drie de componenten is duidelijk dat ze een rol spelen in het botmetabolisme, maar omdat ze alle drie een andere functie hebben vullen ze elkaar aan en versterken ze elkaars werking. Wij propageren dan ook supplementen waarin zowel mineralen, vitamine D en vitamine K (met name vitamine K2, menaQ7) verwerkt zijnĒ.

Referentie:
Forli L, Bollerslev J, Simonsen S, Isaksen GA, Kvamsdal KE, Godang K, Gadeholt
G, Pripp AH, Bjortuft O. Dietary vitamin K2 supplement improves bone status after lung and heart transplantation. Transplantation. 2010 Feb 27;89(4):458-64
01 apr 2010 09u31