Nood aan chlamydiatest, na Nederland ook in België

In Nederland worden 300.000 jongeren tussen 16 en 30 jaar opgeroepen voor de jaarlijkse Chlamydia Screening. Een drempelverlagend initiatief waarmee onze noorderburen de Belgen het nakijken geven. Het Tropisch Instituut in Antwerpen start nu ook een initiatief. Want de nood is er.
Nood aan chlamydiatest, na Nederland ook in België
In Nederland worden 300.000 jongeren tussen 16 en 30 jaar opgeroepen voor de jaarlijkse chlamydia screening. Een drempelverlagend initiatief waarmee onze noorderburen de Belgen het nakijken geven. Het Tropisch Instituut in Antwerpen start nu ook een initiatief. Want de nood is er.

jongeren die onveilig gevreeën hebben en een geslachtsziekte vrezen, kunnen terecht bij het Helpcenter-ITG voor een anonieme en gratis test. Helaas zijn weinig mensen hiervan op de hoogte. De stap om met deze problemen naar de huisarts te gaan is vaak groot, vandaar dat velen blijven lopen met onbehandelde soa’s.

Onschendbaar
Een ander probleem is dat mensen zichzelf vaak onschendbaar voelen als het over geslachtsziektes gaat. 60 procent van de mensen die geïnfecteerd zijn met chlamydia, is zich niet bewust van de besmetting. Chlamydia komt vaak pas aan het licht bij een algemeen bloedonderzoek lang nadat de besmetting plaatsvond. Te laat soms, want onbehandelde chlamydia kan bij vrouwen buitenbaarmoederlijke zwangerschappen of zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken. mannen kunnen een ontsteking aan de prostaat of bijbal oplopen.

‘Testen op locatie’
Net als in Nederland moet ook in België het probleem dringend aangepakt worden, vindt ook het Helpcenter. “Jongeren moet weten waar ze terecht kunnen om zich gratis en anoniem te laten testen. Momenteel loopt er al een project ‘Testen op locatie’ waarmee het Helpcenter naar feestjes en evenementen binnen de holebiwereld en de Afrikaanse gemeenschap gaat om er mensen gratis te testen op hiv en andere soa’s,” legt Sofie Piot van het Helpcenter uit.

Het is de bedoeling van het Helpcenter-ITG om dit initiatief door te trekken naar een zo groot mogelijk publiek. Hoe dat precies zal gebeuren en op welke manier het gefinancierd wordt is nog onduidelijk. Het Helpcenter is een deelwerking van het Tropisch Instituut voor geneeskunde. De kosten zullen dus deels gedragen worden door het Instituut, alsook door de stad Antwerpen.

screeningonderzoek
Er wordt wel al een screeningonderzoek gedaan, wetenschappelijk onderzoek binnen een beperkte groep jongeren. De resultaten hiervan zullen niet publiek gemaakt worden, maar zullen wel een referentie zijn voor de mate waarin acties zich aandringen. Zijn er procentueel gezien veel jongeren die positief testen, zal de actie ook op grote schaal gebeuren.

Als de Belgische situatie vergelijkbaar is met de Nederlandse, is er wel degelijk nood aan actie. Eén op tien jongeren die in 2008 positief testten op chlamydia, bleek in 2009 opnieuw besmet te zijn.

Meer info over SOA's op www.sensoa.be en www.allesoverseks.be

© 2010 – StampMedia – Elise Meekers
01 apr 2010 09u44
zie ook rubriek