Chronische hepatitis B: maken de nieuwe antivirale middelen hun belofte waar?

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht in samenwerking met een aantal specialisten van leverziekten de evolutie en de behandelingsmogelijkheden van chronische hepatitis B. De laatste jaren zijn nieuwe virusremmers op de markt gekomen die sinds kort ook worden terugbetaald. Deze dienen dikwijls levenslang te worden ingenomen. Het doel van de behandeling is het vermijden van ernstige verwikkelingen van de infectie op langere termijn, zoals levercirrose en leverkanker. De werkzaamheid en veiligheid van deze geneesmiddelen zijn gekend op korte termijn, maar nog niet bij langdurige inname. In afwachting van deze gegevens blijft het voorlopig moeilijk om in te schatten of de kostprijs opweegt tegen de nog te behalen gezondheidswinst.
Chronische hepatitis B is een langdurige infectie van de lever met het hepatitis B virus, die meestal zonder klachten verloopt. Na tientallen jaren van infectie kunnen echter ernstige verwikkelingen ontstaan zoals levercirrose en leverkanker. Vaccins kunnen een infectie helpen voorkomen maar niet genezen.
In ons land gebeurt de besmetting meestal bij jongeren en volwassenen via seksueel contact en bij het plaatsen van tatoeages en piercings. Minder dan 10% van die infecties worden chronisch. De meerderheid van de chronische hepatitis B gevallen worden vandaag in België gezien bij immigranten, meestal van buiten Europa. In bepaalde streken in Zwart-Afrika en Zuid-Azië komt het virus nog veel voor. De infectie gebeurt daar dikwijls bij of kort na de geboorte en wordt wel vaak chronisch.
Het KCE schat dat er in België ongeveer 3000 patiënten gespecialiseerde medische hulp opzoeken voor een chronische infectie met het hepatitis B virus of de complicaties ervan. Ongeveer de helft van die patiënten kampt met een leverontsteking en wordt met virusremmers behandeld. Ongeveer 200 patiënten ondergingen een levensreddende levertransplantatie.
De laatste jaren kwamen er een aantal nieuwe virusremmers op de markt. Ze worden sinds kort terugbetaald. Deze medicatie zal vaak levenslang moeten worden ingenomen door patiënten met leverontsteking. De virusremmers kunnen de vermenigvuldiging van het virus onderdrukken en op die manier wellicht levercirrose en – kanker helpen vermijden. Het is echter nog niet gekend hoe vaak men hier ook werkelijk in slaagt. Er is ook nog onduidelijkheid over de neveneffecten bij langdurig gebruik. Daarom worden de terugbetalingscriteria best herbekeken zodra lange termijn gegevens beschikbaar worden.

Het KCE onderzocht de recente wetenschappelijke studies over de verhouding kostprijs-gezondheidswinst (kosteneffectiviteit). Al deze studies waren gesponsord door de farmaceutische industrie. In deze studies werd vaak uitgegaan van hypotheses die niet realistisch waren.
Verbeteren deze producten de levenskwaliteit? De veronderstellingen die werden gemaakt in de onderzochte studies konden niet worden bevestigd door de metingen die het KCE deed bij meer dan 500 patiënten.
Het KCE zal in een tweede rapport de kosteneffectiviteit van de virusremmers en hun kostprijs voor de ziekteverzekering zo realistisch mogelijk proberen te berekenen.

De volledige tekst van de studie is beschikbaar op de website van het KCE: http://kce.fgov.be (rubriek publicaties) onder de referentie KCE Reports vol.127A.
07 apr 2010 14u03
Bron: KCE
meer over
zie ook rubriek