Recente informatie april 2010

- Propiverine (Mictonorm®, hoofdstuk 3.1.) is een nieuw anticholinerg spasmolyticum, voorgesteld voor de behandeling van stress-incontinentie door blaasinstabiliteit. De in de bijsluiter vermelde posologie is 15 à 30 mg per dag in 1 à 2 giften (max. 45 mg p.d. in 3 giften). De doeltreffendheid van propiverine lijkt vergelijkbaar met deze van oxybutynine, en zijn ongewenste effecten zijn gelijkaardig aan deze van de andere anticholinergica. Er dient rekening te worden gehouden met de veel hogere kostprijs van propiverine ten opzichte van deze van oxybutynine. Propiverine wordt niet terugbetaald door het riziv (situatie op 01/04/10).

- Een associatie op basis van extracten van Pygeum africanum en van brandnetel (Prostatonin®, hoofdstuk 3.2.3.) wordt voorgesteld voor de symptomatische behandeling van benigne prostaathypertrofie. Dit geneesmiddel werd geregistreerd volgens de vereenvoudigde procedure met betrekking tot het traditionele gebruik van bepaalde planten. Er bestaat maar weinig evidentie over de doeltreffendheid van dit preparaat.

- Montelukast, dat reeds beschikbaar is onder de specialiteitsnaam Singulair® voor de behandeling van astma, is nu ook beschikbaar onder de specialiteitsnaam Rhinosingulair® voor de behandeling van seizoensgebonden allergische rhinitis (hoofdstuk 4.4.1.3.). Gerandomiseerde studies toonden voor montelukast toegediend langs orale weg, een vermindering van de symptomen van rhinitis en een betere levenskwaliteit [zie Transparantiefiche « hooikoorts », juli 2008]. De in de bijsluiter vermelde posologie is 10 mg per dag. Er dient echter rekening te worden gehouden met de ongewenste effecten van montelukast zoals hoofdpijn, slaperigheid, gastro-intestinale last, verhoging van de leverenzymen. Gevallen van het syndroom van Churg-Strauss (systemische vasculitis) en neuropsychiatrische stoornissen werden eveneens beschreven met montelukast bij astmapatiënten [zie ook Folia december 2009]. De specialiteit Rhinosingulair® wordt niet terugbetaald door het riziv (situatie op 01/04/10). Verder dient vermeld te worden dat de terugbetaling van de specialiteit Singulair®, gebruikt bij astma, werd geschrapt.

- Stiripentol (Diacomit®, hoofdstuk 6.6.3.) is een anti-epilepticum dat in associatie met clobazam en valproaat voorgesteld wordt voor de behandeling van ernstige myoclonische epilepsie bij de zuigeling (syndroom van Dravet). De ongewenste effecten van stiripentol zijn neurologische stoornissen, gastro-intestinale last, huiderupties en diplopie. Stiripentol is een inhibitor van meerdere CYP-iso-enzymen waaronder CYP3A4, met een belangrijk risico van interacties. Het gaat om een weesgeneesmiddel.

- Verder dient de terugtrekking van de markt van de specialiteit Amantan® op basis van amantadine gesignaleerd te worden. Amantadine had een beperkte plaats in de behandeling van de ziekte van Parkinson en influenza.
30 apr 2010 14u07
Bron: BCFI-CBIP
meer over
zie ook rubriek