Dag van de Beroerte

Een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Dit kan door een klontertje dat het bloedvat verstopt (herseninfarct) of door een bloedvat dat scheurt (hersenbloeding). De symptomen zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het getroffen hersendeel.
Een vroegtijdige behandeling kan deze gevolgen beperken. Daarom is het belangrijk om snel te reageren. Elke minuut telt immers. als medische behandeling binnen de 3 uur start, is de kans op herstel merkelijk groter. Om snel op een juiste manier te kunnen reageren, moet u een beroerte leren herkennen.

Klachten die op een beroerte kunnen wijzen:
Uw been, hand of arm voelt opeens heel slap.
U heeft geen of een voos gevoel in één kant van uw lichaam of gezicht.
U kunt plotseling maar met één oog zien of een wazig zicht uit een of beide ogen
U begint plots trager of onsamenhangend te spreken
U begrijpt opeens helemaal niet meer wat iemand zegt.
U voelt zich opeens duizelig en valt bijna op de grond.
U heeft plots zeer hevige hoofdpijn.

als familielid of getuige kan u een beroerte herkennen aan volgende verschijnselen:
mond:
Let op of de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt. Vraag eventueel dat men probeert te lachen of zijn tanden laat zien.

Arm of been
Let op of een arm of been verlamd is. Als u diet niet direct kan zien vraag dan of de persoon beide armen horizontaal naar voor kan strekken en de binnenzijde van de handen naar boven kan draaien. Let op of één van beide armen wegzakt of ongecontroleerd beweegt.

Spraak:
Ga na of het slachtoffer moeite heeft met spreken of niet meer uit zijn woorden geraakt. Vraag aan de persoon een zin uit te spreken.

Tijd
Zelfs als de waarschuwingstekens slechts enkele minuten duren, is het aan te raden om zo snel mogelijk uw arts te raadplegen of naar een dienst spoedgevallen te gaan. Met de minuut neemt de hersenbeschadiging toe en vermindert de kans op een succesvolle behandeling. Na 3 uur is een klonderoplossende behandeling nog weinig succesvol. Reageer dus snel.

Indien een van deze symptomen zich voordoet, moet u zo snel mogelijk de hulpdiensten alarmeren (112). Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen meer doen. Installeer het slachtoffer in een comfortabele houding en ondersteun het slachtoffer aan de verlamde zijde tot de ziekenwagen arriveert. In tegenstelling tot een hartinfarct is een herseninfarct meestal pijnloos. Daarom wordt het vaak niet ernstig en niet als levensbedreigend genomen.

Voor meer informatie: www.herkeneenberoerte.be
11 mei 2010 09u18
Bron: BSC
zie ook rubriek