Samen voor een gezonde levensstijl

Happy Body en de mutualiteiten bundelen hun krachten voor de bevordering van een gezonde levensstijl. Happy Body organiseerde hiervoor een Networking Event. Vlaams minister Jo Vandeurzen opende dit event: “Ik pleit al langer voor samenwerking. Als veel organisaties dezelfde doelstelling nastreven bestaat het risico dat ze naast elkaar werken en het effect van de inspanningen daalt. Ik feliciteer daarom de initiatiefnemers en ik roep hen op om dit partnerschap uit te breiden met alle organisaties en actoren die zich inzetten voor de promotie van een gezonde levensstijl.”
Uit de resultaten van de gezondheidsenquête 2008 die op 16 maart ll. werden voorgesteld blijkt een lineaire stijging sinds 1997 van de percentages overgewicht en obesitas. De uitvoering van het actieplan voeding en Beweging is daarom een beleidsprioriteit. De gezondheidsovereenkomst die de minister twee maanden geleden sloot met Fevia Vlaanderen, de vertegenwoordiger van de voedingsindustrie, is hiervan een onderdeel. Fevia Vlaanderen engageerde zich om mee te werken aan de verwezenlijking van de gezondheidsdoelstelling “voeding en beweging”. De minister engageerde zich op zijn beurt om onder meer de initiatieven van Happy Body te ondersteunen.

Samenwerken voor een gezonde levensstijl
Ons levensritme en het voedingsaanbod werken ongezonde eet- en beweeggewoontes in de hand: er is niet alleen een ruim aanbod calorierijk voedsel, maar maken we geen tijd voor voldoende beweging.

Het is dus cruciaal dat we ook over onze leefomstandigheden nadenken. Dat betekent dat alle actoren die betrokken zijn bij gezondheid moeten samenwerken om onze leefomgeving “gezondheidsgerichter” te maken. De overheden op alle bevoegdheidsniveaus, de gezondheidssector, de bedrijfswereld, het onderwijs, de media… ze hebben allemaal een rol. De stichting van openbaar nut, Happy Body, is in 2007 gestart om deze samenwerking te stimuleren. Dat gebeurt door de verschillende actoren, inclusief geïnteresseerde privépartners zoals ondernemingen, een kader aan te bieden voor de actieplannen van de verschillende overheden.

De overeenkomst tussen Happy Body en alle Vlaamse ziekenfondsen is daarvoor een belangrijke mijlpaal. De Vlaamse Christelijke mutualiteit, de Nederlandstalige Socialistische mutualiteit, de Onafhankelijke ziekenfondsen, de Liberale Mutualiteiten en de Neutrale Ziekenfondsen ondertekenden allen uit naam van hun organisatie het partnerschap van het Happy Body project. Samen met Happy Body willen ze bijdragen aan de gedragsverandering op het vlak van voeding en beweging om zo de gezondheid en het welzijn van de Vlaamse bevolking te verbeteren.

De partnerships werden toegelicht tijdens het Happy Body Networking Event, de studiedag die Happy Body organiseerde op 10 mei in het provinciehuis van Leuven.
13 mei 2010 15u42
zie ook rubriek