Iedereen jogt

Een gigantisch succes, dat is het minste wat je van Start to Run kan zeggen. Vlaanderen heeft de voorbije jaren massaal naar de loopschoenen gegrepen. Maar naast een pak afgelegde kilometers zorgt Start to Run ook voor flink wat blessures. Veilig joggen? Luister dan goed naar je lichaam!

De drempel om met een hartslagmeter aan de slag te gaan, ligt nog steeds hoog, zeker bij beginnende sporters. Het vermoeden van een ingewikkelde technologie en de hoge kostprijs schrikken af.

"Onterecht", zegt Hilde Verstappen, marketing manager van Polar Belgium. "De eerste hartslagmeters en trainingssoftware van Polar werden ontwikkeld om professionele atleten te helpen hun prestaties te verbeteren, maar vandaag heeft Polar ook een ruim aanbod hartslagmeters voor de 'gewone' jogger. Deze basistoestellen zijn eenvoudig in gebruik én budgetvriendelijk. Ze geven een nauwkeurige hartslagmeting en een minimum aan persoonlijke begeleiding en feedback, precies wat een recreatieve sporter nodig heeft."

Is een hartslagmeter dan ook zinvol voor recreatieve joggers? "Zeker", zegt Hilde. "Niet alleen topsporters en atleten hebben er baat bij. Voor deze groep is een hartslagmeter een hulpmiddel om hun prestaties naar boven te halen. Voor gewone joggers is een hartslagmeter net een instrument dat aanspoort om het wat rustiger aan te doen. De grootste valkuil voor beginnende joggers is immers té intensief van start gaan. Vaak beseffen ze zelf niet eens dat ze te hard van stapel lopen. Een hartslagmeter waarschuwt je wanneer je te veel van je lichaam vraagt. Op die manier voorkom je overbelasting en blessures."

De buurvrouw, je collega, je broer of zus: iedereen kent wel iemand die dankzij Start to Run de loopmicrobe te pakken heeft. Toch is starten met lopen niet zonder risico. Een studie van de Vlaamse Atletiek Liga toont aan dat 20 tot 30 procent van de beginnende lopers kwetsuren oploopt. De oorzaak? Heel wat beginnende - vaak overmoedige - joggers lopen te hard van stapel en gaan té intensief trainen, met overbelasting en blessures tot gevolg.

"Het risico op letsels bij Start to Run ligt vrij hoog", zegt sportarts Sam Moustie van het sportkeuringscentrum S.P.O.R.T.S van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). "Bijna één op de twee lopers krijgt vroeg of laat te maken met blessures, vooral aan de voeten. De meeste klachten ontstaan door een verkeerde belasting tijdens het lopen."

Een sportmedische keuring vóór je begint met sporten kan veel leed voorkomen. "Het gaat hier om een medisch lichamelijk onderzoek dat de belastbaarheid van je lichaam in kaart brengt", zegt Moustie. "Hoe zit het met je conditie? Hoe gezond zijn je spieren en gewrichten? Wat is het risico op letsels door overbelasting? Als je dat weet, kan je de kans op blessures al sterk doen dalen."

Doe de test

Wil je weten of een sportmedische keuring voor jou aangeraden is? Surf dan naar www.cjsm.vlaanderen.be/gezondsporten, klik op 'sportmedische keuring' en doe de test. Je vindt er ook een lijst van erkende keuringsartsen bij jou in de buurt.

Je kan ook terecht bij S.P.O.R.T.S (multidisciplinair centrum voor Screening, Preventie, Onderzoek en onderwijs, Revalidatie, Training en Sportgeneeskunde van het UZA) op www.uza.be/sports of via 03-821.42.02.

Veilig joggen? Kies voor...

... de juiste sokken

Draag altijd aangepaste loopsokken (uit katoen of gemengde vezel) in je loopschoenen. Te koop in gespecialiseerde sportwinkels.

... de juiste beha

Of je nu een grote of kleine boezem hebt, een stevige beha is onmisbaar voor wie gaat joggen. Een sportbeha ondersteunt je borsten, vangt de schokken op tijdens het lopen en voorkomt daarmee klachten in de nek en aan de bovenrug.

Niet vergeten:

warm up en cool down

 

VOOR: opwarming

Een warming up doet het risico op blessures beduidend dalen. Ben je een beginnende jogger, begin dan de eerste weken met tien minuutjes wandelen om je spieren op te warmen. Na een viertal weken kan je overgaan tot enkele minuten lichtjes lopen, huppelen, knieën heffen,...

 

NA: stretching

Eindig elke jogsessie met een cooling down: zo vermijd je dat je spieren de volgende dag stijf aanvoelen. Loop zachtjes uit , wandel even rond en vergeet zeker niet te stretchen.

stretchoefening voor je quadriceps: zoek je evenwicht op één been, plooi je andere been achterwaarts en trek dit met je handen tot tegen je zitvlak. Hou je knieën tegen elkaar en hou tien seconden aan. Wissel nadien van been.

stretchoefening voor je kuitspieren: ga in voorwaartse spreidstand staan en zorg dat je voetpunten allebei naar voor wijzen. Buig je voorste knie en hou de hiel van je achterste voet op de grond. Duw je bekken goed naar voor zodat je het voelt rekken in je kuit. Hou tien tellen aan en wissel van kant.

 

info: www.sport.be/starttorun

Bron: het Belang van Limburg, 22 mei 2010, p. 14
25 mei 2010 08u49
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek