Onderzoek naar delirium IC-patiënten uit voorzorg gestaakt

In Nederland is een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van IC-patiënten met delirium is om veiligheidsoverwegingen in een vroeg stadium gestaakt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is bezig de kwestie te onderzoeken.
Rivastigmine
In het onderzoek, waaraan zes Nederlandse ziekenhuizen deelnamen, kreeg een deel van de verwarde IC-patiënten rivastigmine toegediend, een middel dat oorspronkelijk geregistreerd is voor de ziekte van alzheimer. Veel intensivisten nemen aan dat rivastigmine ook helpt tegen delirium en dienen het daarom al toe aan IC-patiënten als de standaard behandeling niet aanslaat. Een andere groep IC-patiënten met delirium kreeg naast de standaardbehandeling een placebo toegediend. De onderzoekers wilden hiermee wetenschappelijk aantonen dat de duur van een delirium met rivastigmine verkort kan worden.

Overlijdensgevallen
Eerder dit jaar constateerde de meekijkende veiligheidscommissie dat onder patiënten met rivastigmine meer overlijdensgevallen voorkwamen dan is de placebogroep. Hoewel het aantal patiënten nog klein was en niet valt uit te sluiten dat het verschil op toeval berustte, adviseerde de commissie uit voorzorg het onderzoek te staken. De onderzoekers volgden het advies direct op en deze maand wordt het onderzoek definitief beëindigd.
26 mei 2010 09u59
Bron: MedNet.nl