Mondprothese ter behandeling van slaapapneu

Op donderdag 27 mei tot vrijdag 28 mei organiseert de afdeling tandheelkunde en de dienst NKO van het UZA, de 1ste MRA-cursus der Lage Landen. Zij willen de multidisciplinaire aanpak van slaapapneu met een mondprothese onderstrepen. Deze behandeling biedt voor heel wat patiënten, die niet met een andere behandeling kunnen worden geholpen, een oplossing., Zo’n 130 NKO-artsen, tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen buigen zich samen over de problematiek. Vier op zes deelnemers komt uit Nederland.

 

300.000 Belgen lijden aan slaapapneu


Obstructief slaapapneu (OSA) is een ziekte waarbij de keelholte geheel of gedeeltelijk dichtklapt tijdens de slaap, waardoor zuurstoftekort ontstaat. De belangrijkste klachten zijn luid en storend snurken, overmatige slaperigheid overdag en concentratiestoornissen. Meer dan 300.000 Belgen hebben er last van. De laatste jaren worden steeds vaker MRA’s (mandibulaire repositie apparaten) gebruikt voor de behandeling. Dit is een mondprothese die vastklikt op de tanden en ervoor zorgt dat de onderkaak naar voor wordt geschoven. Hierdoor komt er meer ‘ademruimte’ vrij. De meerderheid van de patiënten met een ernstige vorm van slaapapneu wordt behandeld met een beademingsmasker (ook CPAP genaamd) dat voorkomt dat de luchtwegen tijdens de slaap toeklappen. Voor één op twee patiënten werkt deze techniek echter niet of niet voldoende. Voor hen is een MRA vaak een goede oplossing. Het UZA behandelt jaarlijks ca. 200 patiënten met deze tandheelkundig ondersteunde therapie. 

 

Vooronderzoek zorgt voor efficiënte behandeling

Aan het UZA tracht men na de diagnose van slaapapnea, via volledige slaaponderzoek en via vooronderzoeken met een tijdelijke prothese, na te gaan of een MRA, dan wel een andere techniek de beste kans biedt op slagen. De patiënt wordt hierbij kort in een roes gebracht om een slaapendoscopie uit te kunnen voeren. Hierbij kijkt de NKO-arts met een endoscopische camera via de neus naar de luchtwegen om het effect van de prothese na te gaan. Zo wordt al snel duidelijk of een MRA-behandeling succesvol zou kunnen zijn. Bij 7 op de 10 patiënten die vervolgens met een MRA worden behandeld, is nadien een duidelijke verbetering te constateren.

 

Multidisciplinair team biedt grootste kans op slagen


De behandeling kan enkel slagen dankzij een nauwe samenwerking tussen NKO-artsen, tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. De ‘1ste MRA cursus der Lage Landen’ wil dan ook NKO-artsen en tandheelkundigen samenbrengen om hen als multidisciplinair team te laten functioneren bij de aanpak van snurken en obstructief slaap apneu. Het is immers van cruciaal belang om deze problematiek multidisciplinair aan te pakken. Zo’n 130 NKO-artsen en tandheelkundige specialisten, waarvan 3 op 5 uit Nederland, zakken dan ook af naar Antwerpen. Prof. dr. Marc Braem en dr. Olivier Vanderveken: “Het is duidelijk dat er een grote behoefte bestaat aan een multidisciplinaire samenwerking bij deze specifieke behandeling. Daarom werd dan ook zorgvuldig het klinisch pad ‘UZA Klinisch Pad MRA’  uitgewerkt, zodat de patiënt altijd door een team van speciallisten wordt behandeld.”

De cursus vindt plaats in het Auditorium Kinsbergen, UZA, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem. Routebeschrijving en programma via: www.mracursus.be

27 mei 2010 07u51
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek