Symposium over residuen van geneesmiddelen in voeding

Van 1 tot 4 juni vindt in Gent het Sixth International Symposium on Hormone and Veterinary Drug Residue Analysis plaats. De bijeenkomst, die internationaal bekendstaat als de “Ghent Conference”, is een van de belangrijkste evenementen ter wereld op het gebied van de residuanalyse van veterinaire geneesmiddelen in voedingsmiddelen.
Coördinatie en uitwisseling
Na de moord op dierenarts-keurder Karel Van Noppen in 1995 werd op initiatief van de Europese Unie een efficiënt controle-apparaat op poten gezet om het gebruik van groeibevorderende middelen in de veeteelt op te sporen. Daarbij werd de nood aan wetenschappelijke coördinatie en kennisuitwisseling duidelijk. Het International Symposium on Hormone and Veterinary Drug Residue Analysis bleek daarvoor een van de belangrijkste fora. Het symposium werd in 1988 voor het eerst georganiseerd in de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de UGent. Aan deze zesde editie, die opnieuw door de UGent wordt georganiseerd, nemen ruim 350 experten deel uit 37 landen, waaronder Rusland en Australië.

Voedselveiligheid
Intussen is de strijd tegen de hormonen nog niet gestreden, maar de klemtoon is verschoven naar voedselveiligheid. Naast hormonen kunnen nu ook andere producten zoals residuen van geneesmiddelen opgespoord en accuraat gemeten worden. Om alle inspanningen te coördineren richtte de Europese Unie in 2002 de European Food Safety Authority (EFSA) op.

Consumenten kunnen via hun voeding blootgesteld worden aan residuen van veterinaire geneesmiddelen. Omdat dit een gezondheidsrisico kan vormen, ontwikkelen en valideren wetenschappers methoden om zich een zo accuraat mogelijk beeld te vormen van de blootstelling. De nationale voedselveiligheidsinstanties en de EFSA kunnen vervolgens een risicoanalyse maken. Op basis van die analyse treffen risicobeheerders, nationale overheden en de Europese Unie maatregelen om de gezondheid van de consumenten maximaal te beschermen.

Historiek
Eind jaren ‘80 werd duidelijk dat de veeteelt in Europa sterk werd beïnvloed door gebruik van hormonen. De groeibevorderende producten leverden spectaculaire rendementswinsten op en werden dan ook op grote schaal aangewend. De opsporingsmogelijkheden waren nog ontoereikend, wat de hormonenmaffia een voorsprong van vele jaren opleverde.

Na de moord op Karel van Noppen vaardigde de Europese Unie in haar strijd tegen de hormonen twee ingrijpende directieven uit. Enerzijds werd het gebruik van groeibevorderende middelen in de veeteelt resoluut verboden, anderzijds werd een efficiënt en wetenschappelijk verantwoord controleapparaat op poten gezet. Vooral op dit laatste domein manifesteerde zich de nood aan wetenschappelijke coördinatie en uitwisseling van kennis. Het International Symposium on Hormone and Veterinary Drug Residue Analysis draagt hier in grote mate toe bij.

Praktisch
Van 1 tot en met 4 juni 2010 in het Ufo, Sint-Pietersnieuwstraat 33-35, 9000 Gent.
31 mei 2010 10u42
Bron: UGent.be
zie ook rubriek