De overige enquêteresultaten op een rijtje

In totaal vulden 1.382 specialisten (751 Frans- en 631 Nederlandstaligen) een enquête van de Specialisten/les Spécialistes bruikbaar in. Onvolledig ingevulde vragenlijsten vlogen er onverbiddelijk uit. Het overgrote deel van de artsen (1.166) opteerde voor het invullen van de papieren vragenlijst die bij het nummer van de Specialisten/les Spécialistes van 20 april zat. De informatica-nerds die on line invulden, waren met 216.
Laurette onkelinx scoort relatief goed
Bijna 11% van de Nederlands- en 16% van de Franstalige artsen-specialisten bestempelen het voorbije beleid van de minister van sociale zaken en volksgezondheid als ‘goed’ tot ‘zeer goed’. Meer dan de helft staat er neutraal (42,8%) tegenover of heeft geen mening (7,7%). Er heerst hierover een opmerkelijke eensgezindheid bij Nederlands- en Franstaligen.

Uiteraard zijn er ook velen die het beleid ‘slecht’ (25,3%) tot ‘zeer slecht’ (9,2%) vinden. Hier lopen de cijfers eveneens merkwaardig parallel in beide landsdelen.

bvas veruit het populairst
Tussen 3 en 17 juni hebben de vierjaarlijkse syndicale artsenverkiezingen plaats. Huisartsen en specialisten kunnen kiezen tussen de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (bvas) onder leiding van dokter Marc Moens en het Kartel van GBO (Franstalige huisartsensyndicaat) en Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België onder leiding van dokter Robert Rutsaert.

Deelname aan de syndicale stembusslag is niet verplicht. Uit de enquête van de Specialisten/les Spécialistes blijkt dat de helft van de artsen-specialisten zeker zal stemmen, 13,7% doet dat zeker niet en 34% weet het nog niet.

Bijna vier op tien vindt dat de artsensyndicaten over het algemeen de belangen van de medische specialisten goed verdedigen en een vijfde vindt het tegendeel.

Op de vraag welke artsenvakbond de specialistische belangen dan wel het beste verdedigt, antwoordt 10,7% niet. Niet minder dan 36,6% heeft hierover ‘geen mening’. 5,6% van de medische specialisten vinden dat zowel de Bvas als het Kartel goed opkomt voor de artsenbelangen. 2,5% geeft de voorkeur aan het Kartel terwijl ruim een derde (36,1%) de Bvas beschouwt als het syndicaat bij uitstek dat de specialistische belangen goed verdedigt.

Uit de peiling van de Specialisten/les Spécialistes blijkt ook nog dat 57,2% van de artsen die zeker stemmen, de voorkeur geven aan de Bvas. De helft van de ondervraagde artsen gaat zeker stemmen maar 36,2% zegt liever niet voor welk syndicaat. Het Kartel is goed voor slechts 4,6% van de specialistenstemmen. In Vlaanderen loopt dat op tot 5,9%, in Franstalig België gaat het over amper 2,9%.

Aparte huisartsenvakbonden is geen thema
Vlaamse huisartsenverenigingen zoals domus medica en het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (svh) ijveren al jaren voor een wettelijke erkenning van afzonderlijke huisartsen- en dus ook specialistensyndicaten. De specialisten liggen er niet van wakker, zo leert de enquête van de Specialisten/les Spécialistes. Een derde is tegen, 20% is er wel voor te vinden. Opvallend veel artsen, bijna de helft (45,6%), heeft hierover geen mening.

Onder de Franstalige specialisten (37,9%) zijn er meer tegenstanders van monodisciplinaire artsenvakbonden dan onder de specialisten in Vlaanderen (28,2%). Wel is de onverschilligheid tegenover de hele kwestie veel groter aan Nederlandstalige kant. 51,4% heeft hierover geen mening.

Steekkaart
In totaal vulden 1.382 specialisten (751 Frans- en 631 Nederlandstaligen) een enquête van de Specialisten/les Spécialistes bruikbaar in. Onvolledig ingevulde vragenlijsten vlogen er onverbiddelijk uit. Het overgrote deel van de artsen (1.166) opteerde voor het invullen van de papieren vragenlijst die bij het nummer van de Specialisten/les Spécialistes van 20 april zat. De informatica-nerds die on line invulden, waren met 216.

Alle vervrouwelijking ten spijt, zijn in beide taalgroepen mannelijke dokters goed voor iets meer dan 60% van de respondenten. Bijna één op tien respondenten (9,5%) is nog in opleiding.

Vooral pediaters (133), specialisten anesthesie-reanimatie (101), inwendige geneeskunde (99), gynaecologen-obstetrici (95), neurologen en psychiaters (95) namen massaal deel. Aan het andere eind van het spectrum bevinden zich ook twee participerende specialisten in het beheer van gezondheidsgegevens.
01 jun 2010 09u02
zie ook rubriek