Zorgtrajecten chronische nierinsufficiŽntie kleuren Vlaams

Eťn jaar na de invoering van het systeem lijken de zorgtrajecten voor chronische nierinsufficiŽntie een groot succes te zijn. dat blijkt uit een rondvraag van het medische weekblad de Huisarts bij een aantal ziekenfondsen. De christelijke, socialistische en liberale ziekenfondsen telden eind april 6.650 zorgtrajecten. Niet slecht vermits op voorhand 6 ŗ 8.000 zorgtrajecten waren ingecalculeerd.
Er is echter een maar. De zorgtrajecten blijken alleen een succes te zijn in Vlaanderen. Van de 6.650 zorgtrajecten voor patiŽnten met chronische nierinsufficiŽntie werden er zo maar even 5.852 afgesloten in Vlaanderen. Vooral WalloniŽ blijft achter, want zelfs Brussel telt meer zorgtrajecten dan het zuiden van het land.

Bij de liberale ziekenfondsen wijt men het verschil aan een verschil in mentaliteit tussen het noorden en het zuiden van het land. Een verschil dat ook aan de oppervlakte kwam bij de invoering van het Globaal Medisch dossier (GMD). Dat werd meteen een groot succes in Vlaanderen, terwijl WalloniŽ nu pas schoorvoetend volgt. Eerdere analyses van het aantal zorgtrajecten voor patiŽnten met diabetes leveren een soortgelijk beeld op.

In een interview met de huisarts geeft ook minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette onkelinx toe dat er een cultuurverschil bestaat tussen Vlaanderen en WalloniŽ. ďNoord en zuid hebben een verschillende cultuur. De verwachtingen zijn anders in beide landsdelen. Dat is vooral zeer duidelijk in de huisartsgeneeskundeĒ, zegt de minister in een exclusief interview met de Huisarts.
03 jun 2010 09u47
zie ook rubriek