Onderzoek naar individualisatie van beleid bij maag/darmkanker in UZA/UA

Op 23 juni organiseert UZA/UA een mini-symposium rond maag/darmkanker naar aanleiding van de toekenning van een leerstoel voor digestieve oncologie.
Een leerstoel in de digestieve oncologie werd aan het uza/UA toegekend om het onderzoek naar maag/darmkanker een extra duwtje in de rug te geven. Het onderzoek is vooral gericht op biomerkers in de digestieve oncologie. Door het tumormateriaal nauwkeurig te bestuderen, kunnen we beter begrijpen welke factoren belangrijk zijn in het ontstaan en het verloop van deze tumoren. De leerstoel zal het uza in staat stellen om gedurende drie jaar doorgedreven onderzoek naar digestieve kankertumoren te doen die hopelijk zullen leiden tot nieuwe inzichten in de behandeling van deze specifieke tumoren.

Professor Peeters licht in zijn hoedanigheid van coördinator van het MOCA (Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen) tijdens dit mini-symposium toe waarom multidisciplinaire samenwerking binnen de oncologie van cruciaal belang is voor een optimale behandeling van de patiënt.

Daarnaast praat professor Peters, hoofd laboratorium Medische Oncologie aan het VUMC in Amsterdam, over pharmacogenomics bij pancreaskanker. Door de genetische ontstaansfactoren van pancreaskanker te analyseren, zal men de behandeling veel nauwkeuriger kunnen afstemmen op de specifieke patiënt. medicatie zal op maat gemaakt kunnen worden en zo zullen ook de toxiciteit en de neveneffecten van de medicatie voor die specifieke groep van patiënten tot een minimum herleid worden. Als dit op grotere schaal kan worden toegepast, zal dit op termijn kunnen leiden toe een daling van de kost van de gezondheidszorg.
22 jun 2010 17u18
Bron: UZA
zie ook rubriek