Menopauze kan voorspeld worden

Iraanse onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld - met een foutmarge van slechts vier maanden - die kan voorspellen wanneer de menopauze intreedt. Dat kan belangrijk zijn om te weten voor vrouwen die op latere leeftijd nog aan een gezin willen beginnen.
De Iraanse endocrinologe Fahimeh Ramezani Tehrani werkt op de Shaheed-Beheshti universiteit in Teheran. Daar volgde ze een groep van 266 vrouwen tussen 20 en 49 twaalf jaar lang. Zij mat bij hen regelmatig de concentratie van het Anti-Mller-hormoon of AMH.
AMH wordt in de eierstokken geproduceerd en stuurt daar de ontwikkeling van follikels. Elke arts kan de AMH-concentratie makkelijk via een bloedstaal meten.

De Iraanse vorser stelde op basis van haar onderzoeksresultaten een statistisch model op voor het voorspellen van de intrede van de menopauze gewoonlijk tussen het 42ste en het 58ste levensjaar. Dit model stelde ze op een congres in Rome voor.

In de onderzoeksgroep van 266 zaten 63 vrouwen die tijdens de onderzoeksperiode aan hun menopauze begonnen. Fahimeh Ramezani Tehrani wist het begin van die menopauze gemiddeld met een foutmarge van amper vier maanden te voorspellen.

Er kwamen in het onderzoek slechts enkele missers voor. Zo zat de onderzoekster er bij n vrouw vier jaar naast met de voorspelling van haar model.
01 jul 2010 10u05
zie ook rubriek