ParkinsonpatiŽnt baat bij nieuw medicijn

Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen baat hebben bij het nieuwe medicijn glycopyrronium. Het medicijn gaat de speekselproductie tegen en geeft geen bijwerkingen in de hersenen. Ziekenhuisapotheker Maurits Arbouw ontdekte de gunstige werking van het middel in zijn promotieonderzoek.
Ongeveer driekwart van de patiŽnten met de ziekte van parkinson heeft last van ongewenst speekselverlies. Dat kan ingrijpende sociale gevolgen hebben omdat mensen zich erg onzeker voelen en soms de deur niet meer uit durven. Medicijnen die de speekselproductie remmen geven vaak bijwerkingen in de hersenen, waardoor mensen concentratiestoornissen kunnen krijgen of verward worden.

Ziekenhuisapotheker Maurits Arbouw onderzocht het effect van het medicijn glycopyrronium bij mensen met de ziekte van parkinson. Deze stof blokkeert de aanmaak van speeksel in de speekselklieren en vermindert zo ongewenst speekselverlies. Het middel heeft geen bijwerkingen in de hersenen omdat het de bloed-hersenbarriŤre niet passeert. De ziekenhuisapotheek van het Medisch Spectrum Twente heeft de drank ontwikkeld.

Arbouw gaf 23 ParkinsonpatiŽnten gedurende vier weken afwisselend drie maal daags een medicijndrank of een placebo. Alle deelnemers gebruikten ťťn week het middel en ťťn week de placebo. Op een negenpunts-schaal gaven patiŽnten elke dag aan hoeveel last ze van het speekselverlies hadden (een score van 1 betekent geen last, een score van 9 betekent extreem veel speekselverlies). Dankzij het middel verbeterde de score van gemiddeld 4,6 naar 3,8. Bij negen patiŽnten verbeterde de score dankzij het drankje meer dan dertig procent en bij sommigen was de speekselvloed zelfs geheel verdwenen.

ďWe zien een verbeteringĒ, verklaart Arbouw, ďmaar de mensen zijn natuurlijk niet af van hun klachten. Toch denk ik dat de kwaliteit van leven van ParkinsonpatiŽnten sterk kan verbeteren dankzij glycopyrronium. Wij hebben een lage dosis van het middel gebruikt, wellicht zou een hogere dosis een sterker effect hebben.Ē Het is voor het eerst dat deze toepassing van het middel onderzocht is. Het medicijn kan door de apotheek worden bereid.

Maurits Arbouw voerde zijn onderzoek uit op de polikliniek neurologie van het Medisch Spectrum Twente in Enschede en promoveert op 29 juni aan het UMC Utrecht. Hij publiceerde de resultaten over glycopyrronium in april van dit jaar in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
01 jul 2010 10u07
zie ook rubriek