Servier en Galapagos gaan alliantie aan op gebied van artrose

Servier, een toonaangevend Frans farmaceutisch bedrijf, en Galapagos NV, kondigen vandaag aan dat zij een meerjarige strategische alliantie zijn aangegaan om nieuwe medicijnen tegen osteoartritis (artrose) te ontwikkelen.
De alliantie tussen Servier en Galapagos is gebaseerd op nieuwe artrose-targets die Galapagos met haar eigen technologie heeft ontdekt. Galapagos is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe kandidaat-medicijnen voor deze targets. Sommige artrose-programma’s zijn al in een gevorderd stadium van medicijnontwikkeling. Servier heeft een exclusieve optie op een licentie voor elk programma na afronding van de klinische Fase I. Daarna is Servier verantwoordelijk voor de verdere klinische ontwikkeling, registratie en commercialisering. Voor elk product dat op de markt komt, behoudt Galapagos het exclusieve recht op commercialisering in de VS.

Met het tekenen van deze overeenkomst ontvangt Galapagos een betaling €7 miljoen van Servier voor toegang tot het artrose-programma. Galapagos kan voorts onderzoeks-, ontwikkelings-, registratie- en overige succesbetalingen ontvangen tot een bedrag van €290 miljoen. Galapagos ontvangt ook royalty’s voor verkopen van producten buiten de VS, zoals bepaald in de overeenkomst.

“Binnen deze alliantie met Servier – onze achtste brede samenwerking met een farmaceutisch bedrijf – kunnen we onze expertise om medicijnen te ontwikkelen wederom ten volle benutten,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “Het behouden van de exclusieve rechten in de VS op producten uit deze alliantie is bijzonder belangrijk voor Galapagos, vooral omdat er in de VS een grote behoefte bestaat aan effectieve medicijnen tegen artrose.”

“Deze alliantie is in lijn met de ambitie van Servier om medicijnen te ontwikkelen voor ziekten die nog niet genezen kunnen worden, zoals artrose, een slopende ziekte waar 12% van de wereldbevolking aan lijdt; bovendien is het een ziekte die kan leiden tot ernstige invaliditeit,” zegt Emmanuel Canet, Hoofd van R&D bij Servier. “Door deze samenwerking met Galapagos krijgen we toegang tot gevalideerde artrose-targets en moleculen die veelbelovend zijn om in te grijpen in het ziekteverloop,” aldus Bernard Marchand, Hoofd van Research bij Servier.
05 jul 2010 09u18
zie ook rubriek