Nieuwe plaatsen voor opvang van kinderen

De Vlaamse Regering wil dat kinderopvang ook voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte toegankelijker wordt. Voor hen en voor hun ouders is opvang, vooral op cruciale momenten, zeer heilzaam. Daarom besliste de Vlaamse Regering in het voorjaar van 2009 om 800.000 euro extra te investeren in meer aanbod. “Dit gaat om inclusieve opvang,” zegt Vlaams minister Jo Vandeurzen, “ dat wil zeggen dat deze kinderen een plekje krijgen in de gewone kinderopvang. Het is een illustratie van de vermaatschappelijking van de zorg die ons beleid kenmerkt: waar dat haalbaar is zorg aanbieden in de samenleving en niet geïsoleerd.”
kinderen met een specifieke zorgbehoefte zijn kinderen die door medische of psychosociale problemen meer intensieve zorgen nodig hebben. Niet alleen kinderen met motorische of andere handicaps komen in aanmerking, ook kinderen met epilepsie, ontwikkelingsstoornissen, adhd,…vallen hieronder.

De Vlaamse Regering heeft veel aandacht voor diversiteit. Daarom wordt inclusieve opvang van kinderen gestimuleerd. In inclusieve zorg worden kinderen in hun eigenheid en diversiteit gelaten.

Verschillen tussen kinderen zijn een verrijking voor de opvangvoorzieningen en voor de ontwikkeling van de kinderen zelf. Inclusieve opvang betekent dat de zorg binnen de opvangvoorzieningen aangepast wordt aan de kinderen en niet dat de kinderen zo geoefend worden dat ze hun gedrag aanpassen aan de bestaande zorg.

De Vlaamse Regering maakte in 2009 bijkomend 800.000 euro vrij om de kinderopvangvoorzieningen te ondersteunen met een inclusief zorgaanbod.

Met dit budget krijgen Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest er 132 blijvende plaatsen bij: 55 plaatsen voor diensten voor onthaalouders en 77 plaatsen voor erkende kinderdagverblijven (KDV), buitenschoolse opvang verbonden aan kinderdagverblijven (BOKDV), initiatieven voor buitenschoolse opvang (IBO) en lokale diensten voor buurtgerichte kinderopvang (LODI). Daarnaast zijn ook middelen beschikbaar voor individuele ondersteuning voor kindjes met een specifieke zorgbehoefte in de kinderopvang.

De verdeling van de blijvende plaatsen gebeurde via een voorafname van 10% van de middelen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (12 plaatsen). De overige plaatsen werden op voorhand over de provincies heen verdeeld, op basis van het percentage kinderen tussen 0 en 12 jaar.

De beslissingen zijn vanaf vandaag te raadplegen op de website van Kind en Gezin via volgende link:
• voor erkende kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang verbonden aan erkende kinderdagverblijven: http://www.kindengezin.be/Algemeen/Over_Kind_En_Gezin/Beheersbeslissingen/KOKDV_2010_06.jsp
• voor initiatieven voor buitenschoolse opvang: http://www.kindengezin.be/Algemeen/Over_Kind_En_Gezin/Beheersbeslissingen/KOBO_2010_06.jsp
05 jul 2010 10u04
meer over
zie ook rubriek