Brailleschrift en brailledruk: nieuwe mogelijkheden vanuit tekstverwerker

Onderzoekers van de K.U.Leuven lanceren vandaag, 4 augustus 2010, een uitbreiding voor OpenOffice.org Writer. De uitbreiding zorgt ervoor dat je vanuit een tekstverwerker tekstdocumenten naar braille kan exporteren of rechtstreeks naar een brailledrukker kan sturen.
De gratis uitbreiding ‘odt2braille’ is zowel bedoeld voor vakmensen als voor leken. Het systeem laat toe om bestaande tekstdocumenten om te zetten naar braille, maar ook om op de klassieke manier braille in te voeren. Dat wil zeggen dat je zelf kan aangeven waar een brailleteken op het papier zal komen.

Belangrijker is verder dat je een tekstdocument automatisch kan omzetten naar braille. Hoewel zo’n omzetting ook mogelijk is met andere, meestal commerciële software, heeft odt2braille een groot bijkomend voordeel: het hele proces verloopt in een enkele software-omgeving, namelijk OpenOffice.org en alles wordt bewaard in een enkel bestand. Synchronisatieproblemen zijn dus uitgesloten. Het resultaat is tenslotte qua opmaak aanpasbaar aan de wensen van de gewone gebruiker én van ervaren braillisten.

Door het gebruik van nieuwe technologieën zoals audioboeken en synthetische spraak op PC’s kennen blinden vandaag minder braille dan enkele decennia geleden. Niettemin blijft braille belangrijk: braille is niet alleen een leessysteem maar ook een schrijfsysteem. Zo zou het onderwijzen van braille aan blinde kinderen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van hun functionele geletterdheid. Voor doofblinde personen is braille onmisbaar.
05 aug 2010 09u33
Bron: KU Leuven
zie ook rubriek