2,3 miljoen voor onderzoek naar alternatieven voor cortisone

Een consortium van onderzoeksgroepen van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen heeft de eerste plaats verworven in het programma “Strategisch Basisonderzoek” van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Het consortium krijgt 2,3 miljoen euro voor onderzoek naar alternatieven voor cortisonetherapie.
Negatieve effecten van cortisone
Het innovatieve onderzoeksproject richt zich op het klinische probleem van langdurig gebruik van cortisonepreparaten bij patiëntengroepen die nood hebben aan krachtige ontstekingsremmers. Dit is bijvoorbeeld het geval bij chronische longziekten, auto-immuunziekten of kanker … De cortisonebehandelingen hebben helaas vaak een nefaste invloed op de levenskwaliteit van patiënten omdat er ernstige neveneffecten optreden zoals suikerziekte of osteoporose, of omdat patiënten na verloop van tijd niet meer reageren op de ontstekingsremmers.

Op zoek naar alternatieven
De onderzoekers zullen nagaan hoe cortisonepreparaten de complexe biologische processen beïnvloeden die plaatsvinden in een lichaamscel en zo leiden tot neveneffecten of therapieresistentie. Verder plannen ze het effect van experimentele geneesmiddelen en geneesmiddelencombinaties te bestuderen. Dit moet leiden tot nieuwe inzichten om de positieve werking van een ontstekingsremmer los te kunnen koppelen van de negatieve bijwerkingen.

Gerenommeerde onderzoeksgroepen bundelen hun krachten
De expertise van vijf internationaal gereputeerde onderzoeksgroepen geleid door Claude Libert (VIB-UGent), Guy Haegeman (UGent), Jan Tavernier (VIB-UGent), Kris Gevaert (VIB-UGent) en Wim Vanden Berghe (UA) werd gebundeld om het ambitieuze project tot stand te brengen.

“Wij zijn verheugd dat dit project mee zal worden gedragen door een consortium van een viertal farmabedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van nieuwe ontstekingsremmers” vertelt Dominic De Groote van het geneesmiddelenontwikkelingsplatform “DISCOVERe” van de UGent. “Met deze samenwerking hopen we vlugger nieuwe ontdekkingen te laten doorstromen naar industriële ontwikkeling”.
05 aug 2010 09u34