SVH vindt gratis zorg voor militairen overbodig

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) is niet te spreken over de demarche van het ministerie van Defensie om te werken met 'externe aangenomen artsen'. Een anachronisme vindt het SVH.
Alle huisartsen kregen recent een brief van het ministerie van Defensie waarin ze uitgenodigd worden hun kandidatuur te stellen als 'externe aangenomen arts'. Een anachronisme waar volgens het svh minstens drie goede redenen voor zijn om het de wereld uit te helpen.

Het svh vraagt zich af het echt nodig is om militairen en leden van de federale politie 'gratis' zorg aan te bieden. "Zijn er geen andere bevolkingsgroepen die daar meer nood aan hebben", vraagt SVH-voorzitter Herman Moeremans zich af. Hij herhaalt hierbij het pleidooi van zijn syndicaat om de regeling derde betaler voor iedereen in te voeren.

Tweede bezwaar van het SVH is de bijkomende administratieve overlast die de 'gratis' dienst met zich meebrengt. In de begeleidende brief van het leger luidt dat ietwat omfloerst: "vigerende bepalingen op het gebied van medisch-militaire administratie".

Ten slotte oordeelt het SVH dat het leger zich niet te moeien heeft met de wijze waarop akkoorden tussen artsen en ziekenfondsen worden gesloten. Het kan dan ook niet dat Defensie artsen oplegt om de conventietarieven te volgen, vindt Moeremans.

De conclusie van het SVH is duidelijk: "We rekenen er op dat geen enkele huisartsen zich bereid toont om in dergelijk systeem mee te werken."
05 aug 2010 09u35
zie ook rubriek