Voor het eerst internationale statistieken beschikbaar voor plastische chirurgie

De internationale vereniging voor esthetische plastische chirurgie (ISAPS, International Society of Aesthetic Plastische Surgery) is een wereldleider op het gebied van plastische chirurgie. Na een proces van een jaar, heeft de vereniging een overzicht gemaakt van plastische chirurgen en ingrepen uit de 25 toplanden en -regio's, getiteld "ISAPS Biennial Global Survey(TM)", op basis van een vragenlijst. Het overzicht bevat 75 procent van alle ingrepen gedaan in 2009. Het overzicht van ISAPS is de eerste keer dat er betrouwbare gegevens beschikbaar zijn over internationale plastische chirurgie, geanalyseerd door onafhankelijke statistici.
"Dit jaar is het veertig jaar geleden dat ISAPS werd opgericht", zegt Foad Nahai, dokter uit de Verenigde Staten en huidige president van ISAPS. "De vereniging werd opgericht door een groep betrokken en proactieve plastische chirurgen. De opdracht en publicatie van dit baanbrekende overzicht is een mooie manier om deze belangrijke mijlpaal te vieren."

Geografische trends
Het internationaal overzicht van ISAPS laat een nieuwe volgarde van landen met de meeste chirurgische en niet-chirurgische cosmetische ingrepen zien. Alhoewel de Verenigde Staten op dit gebied bovenaan blijft staan, zien we een aantal landen die normaliter helemaal niet worden geassocieerd met chirurgie' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>plastische chirurgie sterk stijgen in de top 25.

De 25 toplanden en -regio?s zijn:


1. Verenigde Staten11. ArgentiniŽ21. AustraliŽ
2. China 12. Rusland22. Venezuela
3. BraziliŽ 13. ItaliŽ 23. Saudi-ArabiŽ
4. India14. Frankrijk24. Nederland
5. Mexico 15. Canada 25. Portugal
6. Japan16. Taiwan
7. Zuid-Korea 17. Verenigd Koninkrijk
8. Duitsland18. Colombia
9. Turkije19. Griekenland
10. Spanje20. Thailand

Nota bene: voor alle categorieŽn die in dit bericht genoemd worden zijn de volledige statistische gegevens en de gehele gebruikte methode beschikbaar op: http://www.isaps.org

De meest populaire chirurgische en niet-chirurgische ingrepen
Er bestond de afgelopen tien jaar overeenstemming over het feit dat borstvergroting de meest populaire plastische chirurgische ingreep was. Het internationale overzicht van de ISAPS laat een nieuwe trend zien waarbij liposuctie 18,8 procent van alle ingrepen beslaat, op de voet gevolgd door borstvergrotingen met 17 procent en blefaroplastiek (correctie van het bovenste of het onderste ooglid) op 13,5 procent, neuscorrecties op 9,4 procent en buikwandcorrecties op 7,3 procent.

De populariteit van chirurgische ingrepen verschilde per land, waarbij BraziliŽ, de Verenigde Staten, China, Mexico, India, en Japan de top vijf ingrepen domineerden.

Door de vooruitgang in zowel cosmetische chirurgie en de vraag naar minder prijzige ingrepen, werden er meer niet-chirurgische ingrepen dan chirurgische ingrepen gedaan door plastisch chirurgen. Alhoewel er geen eerdere gegevens zijn waarmee deze cijfers kunnen worden vergeleken, bestaat er geen twijfel over het feit dat dit een dramatische wending betekent.

De top vijf van niet-chirurgische ingrepen zijn:
  • injecties met toxines of neuromodulators (botox, Dysport) (32,7%),
  • injecties met hyaluronzuur (20,1%),
  • haarverwijdering met laser (13,1%),
  • injecties met lichaamseigen vetweefsel uit een ander deel van het lichaam (5,9%)
  • ooglasering (4,4%).


De landen waar niet-chirurgische ingrepen werden uitgevoerd waren voornamelijk de Verenigde Staten, BraziliŽ, Mexico, en China, en in mindere mate Japan, Hongarije, Zuid-Korea, India, en Duitsland.

Totalen - eindelijk een geloofwaardige basis
Het overzicht van de ISAPS biedt ook een aantal belangrijke statistieken met betrekking tot het totale aantal gecertificeerde praktiserende plastische chirurgen, dat geschat wordt op 30.817. Het totale aantal chirurgische ingrepen wordt op 8.536.379 geschat en het aantal niet-chirurgische ingrepen wordt geschat op 8.759.187 - waarmee het internationale totaal van beiden neerkomt op 17.295.557, door gecertificeerde chirurgen. (Dit cijfer houdt geen rekening met chirurgische en niet-chirurgisch ingrepen die door andere chirurgen worden uitgevoerd.)

Dr. Jan Poell uit Zwitserland, de nieuwe president van ISAPS, zegt: "De statistieken uit het overzicht van ISAPS zijn de eerste geloofwaardige en betrouwbare gegevens op dit gebied. Het is waardevolle informatie die gebruikt gaat worden door medische professionals en de media, als een onmisbaar instrument voor het berekenen van ontwikkelingen binnen onze specialiteit en algemene trends, lang voordat overheden of de markt deze gegevens hebben verzameld."

Methodes
"Het was een ingewikkeld en uitdagend initiatief om de chirurgische en niet-chirurgisch ingrepen op het gebied van plastische chirurgie op internationaal niveau te berekenen", zegt dr. Sampaio Goes uit BraziliŽ, een voormalig president van de ISAPS en voorzitter van het communicatiecomitť van de ISAPS dat toezicht hield op dit onderzoek. "We hebben voor een gerespecteerd onderzoeksbedrijf gekozen, met uitgebreide ervaring op het gebied van plastische chirurgie en de resultaten die het bedrijf heeft geproduceerd zijn geloofwaardig, wetenschappelijk significant, en zullen nog jarenlang hun invloed laten voelen in het vak."

Het ISAPS Biennial Global Survey werd samengesteld, in tabelvorm gegoten, en geanalyseerd door Industry Insights, Inc. (http://www.industryinsights.com). Dit is een onafhankelijk onderzoeksbureau uit Columbus, Ohio in de Verenigde Staten. Het onderzoek werd geleid door Scott Hackworth, een gecertificeerde accountant die al bijna vijftien jaar samen met de firma verschillende vormen van onderzoek over trends in esthetische plastische chirurgie uitvoert.

Deelnemers aan het onderzoek hebben een Engelstalige vragenlijst van twee pagina's ingevuld die was gericht op het aantal chirurgische en niet-chirurgisch ingrepen die in 2009 door hun werden uitgevoerd. ISAPS had ongeveer 20.000 plastische chirurgen uit de eigen database uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Daarnaast werd aan alle landelijke verenigingen gevraagd om hun leden te stimuleren mee te doen aan het onderzoek.

Eindcijfers weerspiegelen vermoedelijk de internationale statistieken en zijn exclusief gebaseerd op het geschatte aantal plastisch chirurgen per land. Teneinde het internationale aantal plastisch chirurgen op te kunnen tellen, leverden vertegenwoordigers van de landelijke verenigingen de telling voor ruim 75 procent van de 31.000 aan totaal geschatte plastische chirurgen.

Alhoewel de betrouwbaarheidsinterval verschilt per ingreep en per land - afhankelijk van de steekproefomvang en responsvariantie - heeft het algemene onderdeel van dit onderzoek een standaardfout van +/- 4,24% tegen 95% betrouwbaarheid.

ISAPS 2010 congress: dit overzicht wordt tegelijkertijd gepubliceerd met het 20ste tweejarige congres van ISAPS, dat wordt gehouden van 14/18 augustus in San Francisco, CaliforniŽ, Verenigde Staten. Neem contact op via credentials@conmx.net, voor meer informatie over het congres of voor referenties en/of vervolginformatie.

Neem contact op via tony@conmx.net, voor meer informatie of voor een interview met een ISAPS-specialist.

ISAPS.org
09 aug 2010 14u09
zie ook rubriek