Belgische primeur bij rugoperaties: één dag na rugoperatie weer op de been

Dankzij een rugoperatie met een nieuw soort kunstimplantaat kunnen patiënten de dag na de ingreep alweer bewegen. Bij een klassieke methode is dat pas na twaalf weken.
Dokter Ricky Rasschaert (UZ Antwerpen) zorgde gisteren bij twee patiënten voor de Belgische primeur. Het nieuwe implantaat, de Hydrolift, kan soelaas bieden bij ernstige rugproblemen waardoor een deel van de wervel moet worden weggenomen. Dat kan nodig zijn in geval van een tumor of bij complexe en moeilijke breuken van de wervelkolom.

als vervanging van het weggenomen stuk werd tot voor kort meestal bot van een donorbank of van de patiënt gebruikt. Het bot moet op maat gezaagd en met schroeven bevestigd worden, en het resultaat is zelden optimaal. Sinds kort bestaat er een alternatief voor deze techniek: de expandable cages, met als recentste ontwikkeling de Hydrolift. Dat implantaat, dat min of meer werkt als een hydraulische lift, wordt tussen twee wervels geplaatst ter vervanging van de verwijderde wervel(s) en is perfect aanpasbaar aan de wervelkolom van de patiënt.

Met deze techniek herstelt de patiënt veel sneller en blijft de operatiewond beperkt. Bovendien blijven spiermassa en -kracht op maat doordat de patiënt al de dag na de operatie opnieuw kan bewegen en dus niet van nul moet herbeginnen.
10 aug 2010 14u41
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek