Vrije Universiteit Brussel brengt uniek oefenboek uit om nieuwe studenten wegwijs te maken in academisch taalgebruik

Om toekomstige studenten te helpen de brug te leggen naar de niet altijd even toegankelijke academische taal, brengt de dienst Studieadvies en Diversiteit van de Vrije Universiteit Brussel een speciaal oefenboek uit waarmee ze zelfstandig aan de slag kunnen. Het is een uniek initiatief, dat binnenkort navolging zal krijgen aan andere Vlaamse universiteiten.
Academisch taalgebruik kan je leren
De overgang van secundair naar hoger onderwijs betekent voor veel jongeren een hele stap. Naast een boel praktische aanpassingen zijn er ook grote inhoudelijke verschillen. Zo kan onder meer het academische taalgebruik in de cursussen een belangrijk struikelblok vormen. De dienst Studieadvies en Diversiteit van de Vrije Universiteit Brussel vangt dit probleem al enkele jaren op met tal van initiatieven zoals workshops, individuele begeleiding en intensieve taaltrainingen. Deze leverden een hoop praktijkervaring op, waaruit nu voor het eerst een publicatie werd gedistilleerd: Academische taalvaardigheden 1, een oefenboek, uitgegeven bij VUBPRESS.

Verfijn je taalvaardigheden
Dit originele oefenboek is in de eerste plaats bedoeld voor eerstejaarsstudenten en voor leerlingen uit het secundair onderwijs die een academische opleiding willen aanvatten maar ook studenten uit de hogere jaren kunnen er iets aan hebben. De oefeningen werden opgesteld op basis van materiaal uit de studiebegeleiding, gesprekken met docenten en assistenten en de gedrukte cursussen van de meest uiteenlopende opleidingen. De oefeningen helpen de studenten om hun woordenschat uit te breiden, bepaalde taalvaardigheden te verfijnen en om te gaan met vaktaal.

Nuttig leerinstrument voor alle studenten
Een student kan zelfstandig aan de slag met het boek: bij alle oefeningen staan oplossingen en een korte theoretische toelichting. Door het vakoverschrijdende karakter van de oefeningen is het boek een nuttig leerinstrument voor alle studenten, zowel binnen als buiten de Vrije Universiteit Brussel. In oktober krijgt het oefenboek een vervolg: Academische taalvaardigheden 2, Lezen, schrijven, spreken.

Studiedag Academische Taalvaardigheden in de Praktijk
Beide publicaties worden aan het brede publiek voorgesteld tijdens de studiedag Academische Taalvaardigheden in de Praktijk op woensdag 27 oktober 2010 van 14u00 tot 17u in de Promotiezaal van de Vrije Universiteit Brussel, Campus Etterbeek, Pleinlaan 2 in 1050 Brussel.

De oefenboeken zijn te verkrijgen bij VUBPRESS en in de VUBtiek op de campus Etterbeek.
10 aug 2010 10u30
zie ook rubriek