Gratis inenting tegen baarmoederhalskanker voor alle meisjes eerste jaar secundair in Vlaanderen

Van het volgende schooljaar (2010-2011) af biedt de Vlaamse overheid aan alle meisjes van het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen gratis vaccins tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Een klein aantal types HPV kan bij meisjes en vrouwen op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken. Volledige vaccinatie bestaat uit drie inspuitingen in de loop van één schooljaar. Ze kunnen gegeven worden door de CLB's of door een arts naar keuze.

Humaan papillomavirus

Humaan papillomavirus (HPV) is een virus dat veel voorkomt en waarvan er meer dan 100 types bestaan. Een klein aantal types kan bij meisjes en vrouwen op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken. Die types kunnen via seksueel contact overgedragen worden. Hoewel de meeste infecties meestal vanzelf verdwijnen, veroorzaken twee types HPV ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Hiertegen is vaccinatie mogelijk.

Vaccinatie

Vaccinatie is vooral doeltreffend vooraleer meisjes of vrouwen met het virus in aanraking zijn geweest. Aangezien besmetting mogelijk is door seksueel contact, wordt vaccinatie het best zo vroeg mogelijk gestart. De Vlaamse overheid stelt daarom vanaf september 2010 jaarlijks gratis vaccins tegen HPV ter beschikking van de vaccinatoren, voor de vaccinatie van alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen. Bij de start in het schooljaar 2010-2011 komen ook andere meisjes die in 1998 geboren zijn hiervoor in aanmerking. Het gaat om een aanbod, niet om een verplichte vaccinatie.
Volledige vaccinatie bestaat uit drie inentingen in de bovenarm in de loop van één schooljaar. Die kunnen gegeven worden door de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) of door een arts naar keuze. In dat laatste geval komt er wel de kost van een raadpleging bij. Voor de vaccinatie van oudere meisjes moeten vaccins zelf aangekocht worden in de apotheek, op voorschrift van een arts. Voor hen is er een gedeeltelijke terugbetaling voorzien via de mutualiteit (RIZIV) zodat elk vaccin 10,80 euro kost (voor een gewoon verzekerde). Vaccinatie gebeurt in dat geval door een arts, en niet door het CLB.

Voorzorgsmaatregelen

Omdat het vaccin niet tegen alles types HPV beschermt, mogen ook andere  voorzorgsmaatregelen niet uit het oog verloren worden. Zo blijft het belangrijk dat vrouwen vanaf de leeftijd van 25 jaar om de drie jaar een uitstrijkje laten nemen door hun arts. Ook veilig vrijen is erg belangrijk als bescherming tegen HPV en andere seksueel overdraagbare infecties. Een condoom gebruiken biedt evenwel geen waterdichte garantie tegen HPV-besmetting.

Meer info

Bij het begin van het nieuwe schooljaar ontvangen alle leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen via de scholen een folder met meer info over de HPV-vaccinatie. Extra informatie is bij de start van het nieuwe schooljaar ook terug te vinden op www.zorg-en-gezondheid.be/HPV.

24 aug 2010 08u52
meer over
zie ook rubriek