Dit hebben de mensen nodig

"Ik ben zelf gecontacteerd door de mensen van Creedence, die de pompen maken", vertelt Luc Beaucourt. "Zo kreeg ik de waterzuiveringspompen te zien."
"Dit is echt wat de mensen in Pakistan nodig hebben. Ze pompen hun drinkwater ginder allemaal uit hun eigen putje. Maar dat oppervlaktewater is na de overstromingen niet meer drinkbaar."
"Daarom is ons toestel uiterst geschikt", zegt Karel Aalbers van Creedence. "Je gebruikt het zoals een fietspomp. Alleen zitten in deze pomp zuiverende membranen. Je pompt er 100 liter water per uur mee op. Dat is voldoende voor een gezin van acht." De handpomp kost wel zo'n 700 euro. De prijs van een automatisch exemplaar, dat 3.000 liter per uur oppompt, loopt op tot 21.000 euro.

Giften
Sinds zijn verkenningsmissie in opdracht van minister-president Kris Peeters is spoedarts Beaucourt meer dan ooit overtuigd van het nut van zuiver water voor de door watersnood getroffen regio in Pakistan.
"Het heeft weinig zin om kinderen te behandelen tegen diarree als ze twee dagen later, door het drinken van besmet water, opnieuw ziek zijn. Daarom wil ik met giften van bedrijven en particulieren duizend waterzuiveringspompen naar Pakistan brengen."
Naast dit project begeleidt de Antwerpse noodarts Vlaamse langetermijnprojecten in de getroffen regio. "We denken aan het heropbouwen van scholen en ziekenhuizen", aldus Beaucourt.

Giften voor het project van Dr. Luc Beaucourt zijn welkom op 001-0893155-55 met vermelding 21son13 (Pakistan). Het UZA zorgt voor een fiscaal attest voor giften vanaf 30 euro.
 
© Gazet van Antwerpen, 2 september 2010

02 sep 2010 10u00
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek