Zorgtraject diabetes is bescheiden succes

Exact een jaar na de invoering van het zorgtraject diabetes kan men moeilijk van een succesverhaal spreken. Het aantal afgesloten zorgcontracten blijft ver onder de verwachtingen. Opnieuw is er een grote kloof tussen Vlaanderen en Wallonië. Dat blijkt uit cijfers die het medisch weekblad de Huisarts opvroeg bij enkele ziekenfondsen.
Op 1 september 2009 voerde de overheid het zorgtraject diabetes in. Enkele maanden eerder was al een soortgelijk zorgtraject voor chronische nierinsufficiëntie ingevoerd. Het zorgtraject chronische nierinsufficiëntie kende meteen een groot succes. Een jaar na de invoering waren er 6.650 zorgtrajecten afgesloten. Vooraf schatte de overheid in dat er 6 à 8.000 patiënten in aanmerking zouden komen voor een zorgtraject. Bijna alle zorgtrajecten (5.5852 op 6.650) werden in Vlaanderen afgesloten.

Het verhaal van de zorgtrajecten voor patiënten met diabetes luidt helemaal anders. Het medisch weekblad de huisarts vroeg cijfers op bij enkele grote ziekenfondsen en kreeg g die ook van de Socialistische en van de Onafhankelijke ziekenfondsen. De Christelijke Mutualiteiten wensten hun cijfers niet vrij te geven. De twee ziekenfondsen die wel cijfers gaven, zijn goed voor bijna de helft van de Belgische verzekerden en geven dus een goed beeld van de situatie.

De overheid schatte bij de invoering van het systeem dat er 72 tot 75.000 diabetici voor een zorgtraject in aanmerking zouden komen. Bij de Socialistische Ziekenfondsen werden 2.370 zorgtrajecten afgesloten, bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen 838. samen dus 3.208 zorgtrajecten. Net als bij de zorgtrajecten chronische nierinsufficiëntie gaat het vooral om Vlaamse contracten: bij beide ziekenfondsen ongeveer 80%.
02 sep 2010 10u33
zie ook rubriek