Dr. Erik De Clercq wint als eerste Belg Dr. Paul Janssen Award

Johnson & Johnson looft de prijs al voor de vierde keer uit maar voor het eerst wint een Belg de prijs. Erik De Clercq is professor emeritus aan het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek van de KU Leuven en werkte nog samen met Paul Janssen. Fauci, die de prijs deelt met De Clercq, is directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases bij de National Institutes of Health in het Amerikaanse Bethesda.
Met hun hiv-basisonderzoek treden De Clercq en Fauci in de voetsporen van Dr. Paul Janssen. "Dr. De Clercq is een pionier in de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen die het leven hebben gered van miljoenen mensen die met hiv of andere virale aandoeningen werden besmet. De significante onderzoeken van Dr. Fauci veranderden onze inzichten in de immuunrespons en het ontstaan en de evolutie van hiv/aids totaal", luidt de motivatie van de jury.

De Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research werd in het leven geroepen ter nagedachtenis van de stichter van Janssen Pharmaceutica en erkent en beloont uitmuntend biomedisch onderzoek met een belangrijke impact op de menselijke gezondheid door middel van diagnose, behandeling of preventie van aandoeningen. De prestigieuze award bestaat uit een trofee en een gedeelde geldprijs van 100.000 dollar.
10 sep 2010 09u42