Artsen vrezen op te draaien voor kost implantaten

Een neurochirurg plantte een discusprothese (kostprijs bijna 3.000 euro) in bij een patiënt. De patiënt ging akkoord om het implantaat uit eigen zake te betalen. Het (Christelijk) ziekenfonds spande echter een rechtszaak aan en won ze ook. Daardoor moest het UZA waar de behandelende arts werkte de 3.000 euro ophoesten. Het ereloon van de neurochirurg voor deze ingreep bedroeg 704,19 euro. Een bericht in het vakblad de Specialisten.
We publiceren dit opmerkelijk gerechtelijk vonnis dat uit maart 2009 dateert. Wettelijk kan dit nu niet meer. Hoewel, er is een wetswijziging in aantocht waardoor de situatie zich toch opnieuw kan voordoen.

Het vonnis is symptomatisch voor de situatie van de implantaten in België. implantaten zijn medische hulpmiddelen zoals knie-, heup en andere prothesen, lenzen, hartkleppen, stents..., alles wat in het lichaam kan ingebouwd worden. Dit is een groeiende business. Momenteel zijn er circa 280.000 verschillende hulpmiddelen op de markt.

Om door het bos de bomen nog te zien, voerde de overheid een notificatieplicht in. Dit in navolging van de Europese regelgeving. Het houdt in dat de ziekteverzekering (het riziv) een lange lijst van producten opmaakt. De lijst wordt regelmatig geactualiseerd. Enkel wat op die lijst staat, wordt terugbetaald. Een waarde-oordeel is dit niet. Een medisch hulpmiddel dat niet op de lijst staat, kan kwalitatief prima zijn. Uiteraard: de overheid kan geen 280.000 producten notificeren. Dit evolueeert bovendien erg snel.

Staat een product niet op de riziv-lijst dan betaalt de ziekteverzekering het ook niet terug. Maar het mag evenmin aan de patiënt worden aangerekend. De huidige wetgeving voorziet dat als de patiënt in een ziekenhuis wordt opgenomen, het ziekenhuis de factuur moet betalen.

In een nieuw wetsontwerp van minister van sociale zaken onkelinx hoeft ook het ziekenhuis niet meer op te draaien voor niet-genotificeerde implantaten. De artsen voelen de bui al hangen en vrezen te moeten opdraaien voor de kosten.
Andere problemen

-Circa 5% van de implantaten gebruikt in universitaire ziekenhuizen zijn niet-genotificeerd en dus niet terugbetaald. Het gaat over zeer gesofisticeerd en dus duur materiaal rechtstreeks geleverd door buitenlandse (Amerikaanse) firma's. Wie betaalt?

-hoe kan de ziekteverzekering de snelle evolutie van de implantaten blijven bijhouden?

-Unamec, de beroepsvereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van medische hulpmiddelen zet zijn leden aan tot notificatie. Maar lang niet alle firma's zijn lid van Unamec.

Omwille van de vele onduidelijkheden hanteert het Riziv de notificatieplicht tot eind van het jaar soepel.
15 sep 2010 12u51
zie ook rubriek