Professor Ramet wint prestigieuze prijs

Professor José Ramet, diensthoofd pediatrie van het UZA, neemt op 22 september de Angel Ballabriga-prijs in ontvangst tijdens het World Congress of Maternal & Infant Health in Barcelona. Hij krijgt deze prijs voor zijn jarenlange inzet voor de kindergeneeskunde in Europa.

Prof. Ramet stichtte in 1993 de European Board of Pediatrics, waarvan hij tot 1999 voorzitter bleef. In deze hoedanigheid promootte hij een zeer hoog kwalitatief niveau van de opleiding kindergeneeskunde in Europa, en een uniformisering waaraan ook de Oost-Europese landen deelnamen. Daardoor krijgen de pediaters vandaag in heel Europa zowat dezelfde opleiding.

Medicijnen op kindermaat
Daarnaast levert José Ramet grote inspanningen voor onderzoek naar kindermedicijnen. Hij leidt sinds februari 2009 een netwerk voor onderzoek naar de effecten van geneesmiddelengebruik bij kinderen. Prof. Ramet: "De meeste medicijnen worden alleen goedgekeurd voor toediening aan volwassenen. Vaak kan een ziek kind er ook baat bij hebben. Alleen weten kinderartsen niet altijd precies wat de genezende dosis is en welke bijwerkingen ze kunnen verwachten. Betere organisatie van het onderzoek naar geneesmiddelen is dus essentieel en krijgt nu ook alle aandacht."

Prof. Ramet studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel en werd kinderarts in 1985. Thans doceert hij aan de Universiteit Antwerpen en is diensthoofd kindergeneeskunde in het UZA, waar hij ook de stages coördineert. Zijn research leidde tot de ontwikkeling van nieuwe ventilatietechnieken bij kinderen. José Ramet schreef meer dan 60 artikels in peer-reviewed tijdschriften. Hij is lid van de editorial board van onder meer Pediatrics en Pediatric Critical Care Medicine. Hij organiseerde verschillende congressen en gaf meer dan 150 lezingen op internationale symposia.

Vandaag is hij secretaris-generaal van de European Academy of Paediatrics (EAP), voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde en voorzitter van het Belgisch Pediatrisch Klinisch Research Netwerk (BPCRN). Hij ontving al diverse prijzen en internationale erkenning, onder meer als Honorary Fellow of the Royal College of Child Health.

Angel Ballabriga Prize
Prof. Angel Ballabriga was een gelauwerd kinderarts en wordt in Europa beschouwd als een van de vaders van de moderne pediatrie. Zijn onderzoek richtte zich onder meer op voeding, neonatologie en de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen en leidde tot meer dan 200 internationale publicaties. Prof. Ballabriga overleed in 2008. De Angel Ballabriga-prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt en prof. José Ramet werd gekozen door een jury van wetenschappelijke experts.
 
Bron: Artsenkrant, 20-09-2010

21 sep 2010 08u31
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek