Geen pil of poedertje, maar een goed gesprek

Gezondheid zit niet in een potje, een verstuiver of een doordrukstrip; voor gezondheid moet je zelf wat doen. Daarmee verandert de rol van de hulpverlener ingrijpend. Twee longartsen leren hen hoe de patiënt tot gezond gedrag is te motiveren.
Zalen vol trekken ze met hun trainingen. Onlangs stonden ze in het Beatrix Theater in Utrecht. „Op zo’n gigantisch podium waar normaliter grote musicals als ’Joseph’ worden opgevoerd”, zegt Pauline Dekker, longarts in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. „Dan doen we daar een rollenspel, compleet met onze pruiken van de Albert Cuypmarkt, voor een zaal met 1200 diabetesverpleegkundigen en huisartsen”, voegt collega Wanda de Kanter eraan toe.

Natuurlijk, die enthousiaste reacties van collega-zorgverleners op hun training ’Hoe motiveer ik mijn patiënt?’ waren mooi. Maar leuker was dat theaterpersoneel na afloop naar hen toekwam. „De jongens van het licht leverden allemaal hun pakjes shag in”, lacht Dekker.

Dat zijn dus weer een paar stoppers. En daar is het beide longartsen om te doen.

Dekker en De Kanter schreven twee jaar geleden het boek ’Nederland Stopt! met roken’, een gids vol gruwelijke feiten over roken plus een stappenplan om te stoppen. Het maakte ze landelijk bekend – een twaalf delige tv-serie ’Onder specialisten’ volgde en inmiddels zijn ze een veelgevraagd trainingsduo – ze zouden makkelijk een bedrijfje kunnen beginnen. Maar achteraf bezien, zegt Dekker, had aan hun boek iets vooraf moeten gaan. „Mensen die het ongevraagd cadeau kregen, vonden het een misplaatst gebaar, voelden zich soms zelfs beledigd.”

lees verder ...
24 sep 2010 09u33
Bron: Trouw.nl
zie ook rubriek