Profylactische chirurgie bij BRCA-draagsters voorkomt sterfte

Vrouwen die draagster zijn van BRCA1- of BRCA2-mutaties en die hun borsten of eileiders en eierstokken preventief laten verwijderen, hebben een sterk verminderd risico op borst- of eierstokkanker en een verminderde kankergerelateerde sterfte. Dat blijkt uit een studie onder leiding van Susan Domchek (universiteit van Pennsylvania) et al. in JAMA (2010;304:967-75).
Vrouwen met BRCA1/BRCA2-mutaties lopen een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker. Preventieve verwijdering van borsten (mastectomie), eileiders en eierstokken (salpingo-oöforectomie) verlaagt het risico op deze ziekten. De effecten van salpingo-oöforectomie verschillen mogelijk tussen vrouwen met en zonder borstkanker in de voorgeschiedenis en tussen BRCA1- en BRCA2-draagsters.

Domchek en collega’s bestudeerden een cohort van 2482 vrouwen uit Europa en Noord-Amerika met BRCA1/BRCA2-mutaties, vastgesteld tussen 1974 en 2008. De onderzoekers volgden de vrouwen tot eind 2009.

Geen van de 247 vrouwen die hun borsten preventief lieten verwijderen, ontwikkelden borstkanker, versus 98 van de 1372 vrouwen (7%) die niet voor profylactische mastectomie kozen. In vergelijking met vrouwen die geen salpingo-oöforectomie ondergingen, hadden vrouwen die hun ... (lees verder)