Ouderen hebben meer kans op vallen

Een valpartij heeft dikwijls nare gevolgen. Om ze te voorkomen start Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen vandaag een sensibiliseringscampagne om vallen bij ouderen te voorkomen. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het Expertisecentrum Valpreventie Vlaanderen werken eraan mee. Onder het motto “Het autootje van uw kleinzoon kan gevaarlijker zijn dan het verkeer” wil de campagne de Vlaming bewustmaken van de valkuilen voor oudere Vlamingen en tips aanreiken om vallen te vermijden. “Door de toenemende vergrijzing van onze samenleving, moeten we ons inlaten met het voorkomen van specifieke euvels bij ouderen. Ongewild ten val komen is daar één van. Het lijkt futiel, maar de gevolgen zijn dat allerminst. Beter voorkomen dan genezen,” aldus Vlaams minister Jo Vandeurzen.
De cijfers?
Ongeveer één op de drie 65-plussers valt ten minste één keer per jaar, een derde van hen zelfs verschillende keren. Nieuwe cijfers uit de gezondheidsenquête van 2008 bevestigen die gegevens: bijna een op de vier 65-plussers zegt in het jaar voorafgaand aan het interview te zijn gevallen. Gemiddeld vallen 65-plussers 3 keer per jaar, maar hoe ouder men wordt, hoe vaker men valt: in de groep 65-75 jarigen is de prevalentie ongeveer 15%, terwijl die vanaf 75 jaar toeneemt tot ongeveer 37% op 85 jaar.

De gevolgen?
Bij 30-50% van de ouderen gaat het om lichte verstuikingen, snijwonden of kneuzingen, 10-15% ervaart echter ernstige letsels, waaronder een heupfractuur of hoofdtrauma. Bovendien heeft vallen ook vaak een psychologische impact: het veroorzaakt angst om te vallen, het verlies van zelfvertrouwen, depressie, sociaal isolement en een grotere zorgafhankelijkheid.
Behalve fysieke en sociale gevolgen verhoogt een valincident de uitgaven van de samenleving. Zo neemt een ziekenhuisopname als gevolg van een val zes maal toe vanaf de leeftijd van 65 jaar en hebben ouderen die gevallen zijn twee- tot driemaal meer kans om opgenomen te worden in een woonzorgcentrum. Zorgkosten kunnen snel oplopen. Een voorbeeld: een heupfractuur, initiële hospitalisatiekosten en de directe kosten in het jaar volgend op de fractuur, kosten in België gemiddeld €14.400 per patiënt.

Vallen voorkomen
Onder het motto “Het autootje van uw kleinzoon kan gevaarlijker zijn dan het verkeer” wil de campagne ouderen wijzen op de mogelijke gevaren van een valpartij. Nieuwe cijfers tonen aan dat een oudere bijna tien keer meer kans heeft om op de spoedgevallendienst te belanden omwille van een valincident dan als gevolg van een verkeersongeval. Ook de kans om gehospitaliseerd te worden is dubbel zo groot bij een valincident.

Nochtans kan vallen vaak op een eenvoudige manier voorkomen worden. Gewoon, met wat kleine aanpassingen aan de woning en aandacht voor de algemene conditie en gewoontes. Een veilige huisinrichting, gepast schoeisel, regelmatige controle van de ogen en voorzichtig medicatiegebruik kunnen bijvoorbeeld al heel wat leed voorkomen. De campagne richt zich dan ook tot de vitale en gezonde ouderen die zelfstandig wonen en een laag valrisico hebben, net omdat zij aan de hand van de juiste maatregelen kunnen vermijden de vallers van de toekomst te worden.

Concrete tips en advies om risicosituaties te herkennen en te vermijden worden in folders en affiches verspreid. Op www.vermijdvallen.be kunt u ook 4 filmpjes bekijken met typische valscenario’s. In Vlaamse apotheken wordt het campagnebeeld op een scherm vertoond.
28 sep 2010 08u52
meer over
zie ook rubriek