AZ Alma wil helft personeel griepprik geven

AZ Alma wil dat zoveel mogelijk artsen, medewerkers en vrijwilligers zich laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Vorig jaar, met de dreiging van de Mexicaanse griep, lieten zeer velen zich inenten, zelfs tweemaal, maar voor dit jaar vreest men een terugval: ‘De Mexicaanse griepdreiging zorgde eigenlijk voor een gratis campagne voor het griepvaccin. We noteerden 712 vaccinaties tegen de Mexicaanse griep en nog eens 364 tegen de seizoensgriep. Dat laatste cijfer is dus ongeveer een derde van onze artsen, medewerkers en vrijwilligers. Dit jaar mikken we op 50 procent!’ aldus ziekenhuishygiënist John Ryckaert. En om dat ambitieuze cijfer te bereiken, pakt AZ Alma uit met een opvallende promotiecampagne waarin heel vertrouwde gezichten een rol spelen…
U kunt ze niet missen wanneer u de campussen van AZ Alma bezoekt: de opvallende affiches waarop zestien in AZ Alma heel bekende gezichten u uitnodigen om een griepprik te gaan halen bij de arbeidsgeneesheer. Deze voortrekkers lieten zich vandaag, voor het oog van de pers, inenten door dokter Jan Vrielynck van Provikmo, de arbeidsgeneeskundige dienst van AZ Alma. Hiermee stellen ze een voorbeeld voor de honderden artsen, medewerkers en vrijwilligers van AZ Alma om hun gratis griepprik te gaan halen. Wie in oktober, november of december op medisch onderzoek moet komen, kan dan desgewenst gevaccineerd worden. Voor de anderen zijn er op elke campus twee speciale data in oktober en november.

Het is een groot vooroordeel dat griepvaccinatie alleen maar nuttig is als je 65- plusser bent, diabetes of een andere chronische long-, hart-, lever- of nierziekte hebt. Iedereen is gebaat bij een griepvaccinatie, zeker de mensen die werken in een gezondheidsinstelling en in rechtstreeks contact komen met risicopersonen. Het griepvirus verspreidt zich snel van de ene persoon naar de andere. Vaccineren is trouwens de enige manier om je tegen de seizoensgriep en de gevolgen ervan te beschermen. En dan nog is het niet zeker dat je de griep niet te pakken krijgt, maar de gevolgen zijn veel minder erg.

Seizoensgriep is veel meer dan een zware verkoudheid. Iemand met griep heeft koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, een rauwe keel, een droge hoest, maag- en darmproblemen,… Kortom, niet iets waar je vrolijk van wordt. De belangrijkste complicaties van griep treffen vooral de luchtwegen maar ook het menselijke afweersysteem. Seizoensgriep moet heel ernstig genomen worden. De cijfers spreken voor zich: vorig jaar eiste de zo gevreesde Mexicaanse griep een dertigtal dodelijke slachtoffers in België, de seizoensgriep had een dodentol van ruim 1.500!
01 okt 2010 09u43
Bron: AZ Alma
zie ook rubriek