Onderzoek naar vrouwvriendelijke manier om baarmoederhalskanker te voorkomen

VU medisch centrum is samen met het UMC St. Radboud een onderzoek gestart naar een vrouwvriendelijke manier om baarmoederhalskanker te voorkomen. Vrouwen met een positieve uitslag van de HPV-thuistest krijgen opnieuw een test, nu met een biomarker, die ze ook thuis kunnen afnemen. Is deze test wederom positief, dan worden de vrouwen direct doorverwezen naar een gynaecoloog. Zo worden vrouwen zo min mogelijk belast met onnodige inwendige onderzoeken, terwijl het risico op baarmoederhalskanker wel zo precies mogelijk wordt voorspeld.
Met dit onderzoek willen VUmc en UMC St. Radboud het vervolgtraject na een hpv-positieve thuistest verbeteren. Hiervoor wordt het bestaande reguliere traject (uitstrijkje bij de huisarts) vergeleken met een nieuw vervolgtraject, namelijk een biomarkertest op het door de vrouw zelf afgenomen materiaal. Nu moeten vrouwen met een hoog risico hpv, dat (voorstadia van) baarmoederhalskanker kan veroorzaken, alsnog voor een aanvullend uitstrijkje naar de huisarts. Op basis van dit uitstrijkje volgt zo nodig verwijzing naar de gynaecoloog.

Deze studie wordt uitgevoerd onder 45.000 vrouwen die in 2007 een uitnodiging hebben ontvangen voor het bevolkingsonderzoek, maar vervolgens geen uitstrijkje hebben laten maken. De geselecteerde vrouwen, woonachtig in Noord-Holland, Flevoland en Gelderland, krijgen de komende maanden de thuistest (Delphi screener) toegestuurd. Daarmee neemt de vrouw zelf vaginaal materiaal af, dat per post naar het laboratorium wordt gestuurd voor verder onderzoek. Het onderzoek naar de biomarker wordt uitgevoerd in samenwerking met de Screeningorganisaties Midden-West en Oost.
06 okt 2010 09u55
zie ook rubriek