Oefentherapie belangrijk bij artrose

Een operatie is bij artrose aan knie of heup niet altijd meer nodig. Oefentherapie kan al voldoende helpen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, waarop Martijn Pisters promoveert aan het VUmc.
artrose aan knie of heup komt veel voor. Op de korte termijn blijkt oefentherapie effectief. Oefentherapie verlicht de pijn en vermindert beperkingen bij bijvoorbeeld lopen of fietsen.

als de behandeling is afgelopen neemt dat effect weer af, doordat de meeste mensen stoppen met de oefeningen en terugvallen in een inactieve levensstijl.

Martijn Pisters onderzocht daarom bij het Nivel of gedragsgeoriŽnteerde graded activity (Gradit) patiŽnten helpt de oefeningen langer vol te houden.

Therapietrouw
Bij Gradit bekijken patiŽnten samen met de fysiotherapeut welke activiteiten ze het belangrijkste vinden, en bij welke ze het meeste last hebben. Vervolgens kiezen ze er drie uit, bijvoorbeeld lopen, fietsen en tuinieren, waarvan de intensiteit stapsgewijs wordt opgevoerd.
Daarnaast krijgen patiŽnten oefeningen om de spierkracht en gewrichtsmobiliteit te verbeteren. Ze krijgen een grote eigen verantwoordelijkheid en de fysiotherapeut treedt op als coach.

Pisters: "De therapietrouw en lichamelijke activiteit blijken op de lange duur inderdaad aanzienlijk te verbeteren door de Gradit-behandeling. Bij de patiŽnten met heupartrose blijkt Gradit bovendien effectiever dan de gebruikelijke behandeling."
12 okt 2010 09u10
zie ook rubriek