Galapagos ontvangt €3,7 miljoen subsidie voor taaislijmziekte programma

Het driejarige project “medicijnontwikkeling voor taaislijmziekte” richt zich op het taaislijmziekte programma van Galapagos. Dit programma is gebaseerd op een nieuw target met het doel om een preklinisch kandidaat-medicijn te leveren. Voor dit project zal Galapagos samenwerken met het Center for Human Genetics van de KU Leuven.
“Met deze nieuwe targets slaat Galapagos een nieuwe weg in voor de behandeling van taaislijmziekte. We zijn blij dat het IWT ons heeft gekozen om dit project te steunen. De samenwerking met het Center for Human Genetics helpt ons om die nieuwe targets te selecteren die een wezenlijk verschil kunnen uitmaken voor taaislijmziekte patiënten,” zegt Graham Dixon, SVP Drug Discovery van Galapagos. “Deze subsidie verhoogt de kans om op onze streefdatum 2013 een preklinisch kandidaat-medicijn te hebben.”

Over het taaislijmziekte programma van Galapagos
Galapagos nam in maart 2010 de beslissing om een medicijn te gaan ontdekken, te ontwikkelen en op de markt te brengen tegen een zeldzame ziekte waar nog geen therapie voor beschikbaar is, de zogenaamde orphan diseases. Taaislijmziekte is geselecteerd als eerste ziektegebied. In 2005 sloten de Cystic Fibrosis Foundation en Galapagos een samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerking leidde tot 19 nieuwe targets die in het algemeen gebruikte preklinische model voor taaislijmziekte zijn gevalideerd. Galapagos heeft de rechten op deze targets verkregen en is gestart met het ontwikkelen van moleculen voor een aantal van deze targets. Galapagos zal zowel de octrooi- als de commerciële rechten voor de medicijnen die op de markt komen zelf behouden. Een toekomstig medicijn van Galapagos tegen taaislijmziekte zal gericht zijn op het direct ingrijpen in de ziekte zelf, met betere werkzaamheid dan de reeds bestaande geneesmiddelen die vooral de symptomen behandelen. Galapagos verwacht in 2013 het eerste kandidaat-medicijn klaar te hebben.