Link tussen neuspoliepen en astma verklaard

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben samen met Britse en Chinese collegaís een nieuwe aandoening van de luchtwegen ontdekt. De ontdekking brengt de link aan het licht tussen aandoeningen van de bovenste en van de onderste luchtwegen. De onderzoeksresultaten worden voorgesteld op het eerste congres waar tegelijk rinitis (neusslijmvliesontsteking) en astma aan bod komen.
Verband tussen neuspoliepen en astma
Bij ongeveer een derde van de patiŽnten met neuspoliepen ontdekten de wetenschappers in de poliepen het antilichaam IgE, teweeggebracht door de bacterie Staphylococcus aureus met de hulp van zijn enterotoxines (SE). Die bacterie komt voor op de huid en op de handen, maar vooral in de neusholtes.

Het antilichaam IgE, dat aangemaakt wordt als reactie op lichaamsvreemde stoffen, richt zich op een efficiŽnte manier tegen duizenden allergenen tegelijk, en dit in tegenstelling tot de versie van het antilichaam die bij personen met allergische rhinitis wordt aangetroffen. De onderzoekers toonden aan dat een hoge IgE-productie bij deze patiŽnten in verband staat met astma. De patiŽnten zijn over het algemeen zwaar ziek, worden behandeld met corticosteroÔden en moeten geregeld in het ziekenhuis opgenomen worden voor operaties van de polypen.
De wetenschappers veronderstellen dat dit IgE kan bijdragen tot chronische ontstekingen van de luchtwegen.

De ontdekking van het IgE dat door de SE-bacterie wordt teweeggebracht, is een nieuw uitgangspunt bij de behandeling van chronische aandoeningen van de luchtwegen. Hierdoor wordt de link tussen aandoeningen van de bovenste en de onderste luchtwegen aangetoond.

congres
De onderzoeksresultaten worden voorgesteld op de European Rhinitis and Asthma Meeting, het eerste congres over neusslijmvliesontsteking -beter bekend als hooikoorts en sinusitis- en astma. Deze ziekten komen vaak samen voor. Het congres vindt plaats in het Square Brussels Meeting Center (Kunstbergstraat, Brussel) van 4 tot en met 6 november 2010.
04 nov 2010 11u42
Bron: UGent.be