Spataderbehandeling stelt maatschappelijk probleem op scherp

Varices of spataders worden steeds vaker niet-invasief behandeld. Ten opzichte van het klassieke 'strippen' zijn de voordelen legio: het kan in dagbehandeling, de patiënt heeft minder pijn, heeft bijna geen litteken meer en hij kan al na een week terug aan de slag. Klassiek vergde deze ingreep een dag hospitalisatie en was de patiënt twee à drie weken werkonbekwaamheid. Een bericht in het medische weekblad de Specialisten.
Bij een endoveneuze behandeling van varices kan men opteren voor de lasertechniek of voor de radiofrequentie ablatio, legt dokter Luc Haeck, voorzitter van de Beroepsvereniging der Belgische chirurgen uit in de Specialisten. "Ikzelf verkies de tweede techniek. Het kan dan immers meer gecontroleerd gebeuren en er zijn nog minder neveneffecten."

Het belangrijkste nadeel is, u raadde het al, het prijskaartje. De 'single use' katheter bij laser kost 250 euro, bij radiofrequentie ablatio 350 euro.

Dat is uiteraard een financieel probleem, spataders zijn een frequent voorkomende aandoening. En opdat de patiënt niet voor de meerkost zou opdraaien, trachtten de vaatchirurgen de katheter te recupereren bij het riziv. Sinds begin 2009 heeft het riziv dat echter verboden. De vaatchirurgen hielden zich daar ook aan.

Desondanks ontving een aantal artsen nu met terugwerkende kracht een proces-verbaal van het Riziv in de bus. De administratie, aldus de Specialisten, argumenteert dat de artsen de prestatie ten onrechte aanrekenden. In een brief aan het Riziv wijst het Belgische Genootschap van vaatchirurgen er wel op dat het al lang vruchteloos gevraagd heeft om de verouderde terugbetaling voor spataderbehandelingen aan te passen.

"Ondertussen," aldus dokter Haeck, "staan patiënten die niet over een goede hospitalisatieverzekering beschikken wel in de kou. De overheid - of de werkgever - betaalt liever twee weken werkonbekwaamheid in plaats van een katheter van 250 à 350 euro plus een hospitalisatie in plaats van dagbehandeling."

Tot slot benadrukt hij dat het niet over esthetische varices-ingrepen gaat. "Wel over spataders als gevolg van complicaties zoals trombosen, huidletsels, longembolen enzoverder."
19 nov 2010 09u49
zie ook rubriek