Drie op vier magistrale bereidingen niet in orde

De kwaliteit van magistrale bereidingen, geneesmiddelen die apothekers zelf samenstellen en bereiden, blijkt in drie op de vier gevallen niet goed te zijn. Daarnaast vervullen veel apotheken hun informatieplicht aan de patiënt niet volledig. Dat staat in het honderdste nummer van het gezondheidsblad Test Gezondheid van consumentenorganisatie Test-Aankoop.






Het grote voordeel van de niet-industrieel geproduceerde medicijnen is de perfect aanpasbare dosis. Bijvoorbeeld bij kinderen die een bepaald middel niet kunnen innemen door een allergieprobleem of wanneer geneesmiddelen niet beschikbaar zijn in commerciële vorm.

Voor het onderzoek werden anonieme onderzoekers naar 42 apothekers gestuurd met een voorschrift voor de bereiding van 40 capsules dexamethason, een synthetische cortisone met brede therapeutische marges. Twee aangesproken apothekers wilden de bereiding niet maken.

Van de veertig onderzochte stalen voldeden er elf aan de eisen van de Europese Farmacopee, het officiële handboek voor apothekers. Het lab vond fouten in het gemiddelde gehalte, de gehaltespreiding en gewichtsspreiding. Zo was er bijvoorbeeld in 23 afgekeurde stalen een te lage dosering en bevatte één staal helemaal geen actieve stof.

Daarnaast nam slechts één van de 40 verpakkingen alle wettelijk verplichte gegevens op. Zo moet het etiket onder meer informeren over de samenstelling en de vervaldatum en de gegevens van apotheek, arts en patiënt vermelden. De vervaldatum, die sinds februari 2009 wettelijk vermeld moet worden, ontbrak op 11 etiketten.

De veertig producten kregen van het tijdschrift wel goede punten voor de wachttijden en de aangerekende prijs. Test-Aankoop pleit voor meer en strengere controles en sancties op bereidingen en etikettering.
26 nov 2010 09u06
meer over
zie ook rubriek