Handige smaakpapil bij toeval ontdekt in longen

Een bittere nasmaak, een bittere pil – bitter is niet leuk. Maar in de longen is het omgekeerd, melden Amerikaanse onderzoekers. Zij deden twee verrassende ontdekkingen: smaakpapillen komen behalve op de tong ook voor in de longen. En daar reageren ze niet afwerend op bitter, ze helpen juist om verkrampte spiertjes in de longen te ontspannen. Zodat ademen weer makkelijk wordt. Het effect is drie keer sterker dan bij de huidige longmedicijnen. Een revolutie in de behandeling van longziekten dient zich aan.
“Dit is goed nieuws voor longpatiënten, want zij zijn elke dag afhankelijk van medicijnen”, zegt directeur Michael Rutgers van het astma Fonds. “Maar het is niet zo dat longpatiënten nu hun toevlucht kunnen nemen tot alleen maar grapefruits, bitter lemon en spruitjes.”
De ontdekking van smaakpapillen in de longen was onverwacht en toevallig. Het zijn dezelfde smaakpapillen als in de tong, alleen zenden ze geen signalen naar de hersenen. De onderzoekers in Baltimore (VS) dachten aanvankelijk dat de papillen zouden waarschuwen tegen gif – want het meeste gif van bijvoorbeeld planten is bitter. In de longen verwachtten ze dan ook een afweerreactie, zoals benauwdheid en hoesten. Het tegendeel bleek waar. Afgelopen maand publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine de resultaten.

Drie keer zo sterk als bestaand medicijn
Toen de onderzoekers bittere stofjes los lieten op de smaakpapillen, openden die juist de longen. Bij astma is ademen moeilijk door verkramping van spiertjes in de longen. In het lab bleek dat een bitter stofje leidde tot ontspanning. Het effect was zelfs drie keer sterker dan van bestaande longmedicijnen.

“Het wordt de uitdaging om dat sterke ‘bittere’ effect toe te voegen aan bestaande medicijnen. Of we zoeken naar een toepassing van alleen de bittere stof”, zegt dr. Reinoud Gosens, moleculair farmacoloog bij de RUG. “Het is niet zo dat we nu snel andere medicijnen hebben. De ontwikkeling kost vaak jaren.”

Een miljoen longpatiënten
In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een chronische longziekte. Mensen met astma, copd of een zeldzame chronische longziekte. Het Astma Fonds zet zich voor hen in, want longen zijn van levensbelang. Onder meer door het financieren van wetenschappelijk onderzoek. Daarmee wil het Astma Fonds bereiken dat astma wordt voorkomen bij kinderen. En dat er een nieuwe behandeling komt voor ernstig astma. Het Astma Fonds wil dat er een therapie wordt gevonden waarmee chronische longziekten gestopt kunnen worden. En nog mooier zou zijn dat op den duur beschadigde longen zelfs kunnen herstellen.
03 dec 2010 09u23
Bron: AstmaFonds