Onkelinx blijft voorstander van diagnostische mammografieën

Louis Ide (N-VA) vroeg minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid te verduidelijken wat ze met de mammografieën van plan is. De arts-senator had namelijk het duistere vermoeden dat Onkelinx de duurdere diagnostische mammo, die over de taalgrens de voorkeur wegdraagt, wil bevoordelen. En hij heeft niet helemaal ongelijk.
Wetenschappelijk is er geen speld tussen te krijgen: screeningsmammografieën met een dubbele lezing zijn beter en bovendien goedkoper dan diagnostische mammografieën. Al moet het gezegd dat die screening zich best beperkt tot een welbepaald segment van vrouwen, wil men niet teveel valspositieven krijgen die tot overbodige puncties en onderzoeken leiden en voor onrust en nodeloze kosten zorgen. Een aanpak waar ook de Hoge Gezondheidsraad voor pleit.

Hoewel de cijfers voor screeningsmammografieën in beide landsgedeelten nog omhoog moeten, zijn in het zuiden van het land vooral de diagnostische mammografieën populair, zo stelde ook het Intermutualistisch Agentschap vast. Louis Ide zei onkelinx dan ook verontrust te zijn over de initiatieven die de minister plant om diagnostische mammografieën te promoten, terwijl de gemeenschappen net zouden moeten worden aangezet tot meer screenings. De N-VA senator vroeg onkelinx daarom of ze de principes van de evidence-based medicine zou toepassen door screeningsmammografieën te bevorderen en diagnostische mammografieën af te bouwen en financieel minder interessant te maken?

In haar antwoord wees Onkelinx er fijntjes op dat ze zich als lid van een regering van lopende zaken niet kan uitspreken over toekomstige maatregelen. Wel herinnerde ze Louis Ide aan een van de doelstellingen van het Nationaal Kankerplan. Die bestaat erin de kwaliteit van beide systemen -screenings en diagnostische mammografieën - op hetzelfde peil te brengen. De bedoeling is, aldus de minister, om de concurrentie tussen beide te vermijden en het gebruik en de efficiëntie te verhogen. Daarnaast beoogt het Nationaal Kankerplan ook een betere opsporing van borstkanker door meer vrouwen aan screenings te laten deelnemen.

Om het probleem zo goed mogelijk aan te pakken is het belangrijk om de kankerscreening toegankelijker en kwaliteitsvoller te maken, meent Onkelinx. De ziekteverzekering probeert daarbij efficiënt om te springen met de beschikbare middelen. Momenteel bespreekt het riziv de wijziging van de nomenclatuur voor de gezondheidsprestaties die met mammografieën verband houden, verduidelijkt de minister. Sommige voorstellen gaan in de richting van een vermindering of afschaffing van de terugbetaling van sommige diagnostische mammografieën en bijkomende onderzoeken, zoals echografieën, geeft Onkelinx toe. Maar ze windt er geen doekjes om als ze zegt dat ze zich daar tegen verzet.

Onkelinx vindt dat men ook moet durven luisteren naar het standpunt van de Technische Geneeskundige Raad van het riziv. Die zegt dat voor sommige categorieën vrouwen screening averechtse gevolgen kan hebben omdat die angst wekt en vrouwen blootstelt aan straling. Hoe preciezer gedetecteerd wordt, hoe meer onderzoeken er worden gedaan, wat uiteraard kosten voor de sociale zekerheid met zich meebrengt, aldus Onkelinx. Maar hoewel ze dus voorstander blijft van diagnostische mammografieën, zegt de minister toch bereid te zijn met de verschillende betrokken partijen te overleggen om zo tot een gepaste oplossing te komen.
03 dec 2010 09u59
zie ook rubriek