UZA start studie rond veelbelovende techniek tegen slaapapneu

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) start een studie rond een veelbelovende techniek tegen slaapapneu: de Upper Airway Stimulation (UAS). Professor Van de Heyning, diensthoofd neus-keel-oorziekten van het UZA, behandelde eerder al dertien patiënten die lijden aan obstructief slaapapneu met een nieuwe heelkundige ingreep.

Obstructief slaapapneu (OSA) is een ziekte waarbij de keelholte geheel of gedeeltelijk dichtklapt tijdens de slaap. Hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort en verstoring van de slaapkwaliteit. Meer dan 300.000 Belgen kampen hiermee. De belangrijkste klachten zijn luid en storend snurken, overmatige slaperigheid overdag en concentratiestoornissen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, kan OSA een potentiële levensbedreigende ziekte zijn. Op lange termijn hebben deze patiënten een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Tijdens de ingreep wordt een implantaat ingebracht dat de tongzenuw op basis van elektrische stimulatie activeert en zo voorkomt dat de keelholte tijdens de slaap afsluit. Wereldwijd werden er sindsdien veertig patiënten met deze techniek behandeld. Het resultaat is veelbelovend. Daarom start het UZA met een tweede fase van de studie, waarbij de succesratio van UAS-therapie verder geëvalueerd zal worden bij 120 patiënten in de VS en Europa. Naar verwachting zal meer dan tachtig procent van de deelnemers genezen dankzij de therapie.

Alle info op www.inspiresleep.com.

Bron: Belga, 9-12-2010

10 dec 2010 11u29
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek