320.000 EUR voor onderzoek naar sarcomen

Voor het komende jaar geeft het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) een uitzonderlijke hoge toelage van 320 000 euro aan het onderzoeksteam onder leiding van professor Patrick Schöffski, afdelingshoofd Experimentele Oncologie van de K.U.Leuven en diensthoofd Algemene Medische Oncologie UZ Leuven. Het FWO zal met deze toelage een onderzoekproject rond sarcomen ondersteunen
Zeldzaam en heterogeen
Sarcomen zijn kwaadaardige tumoren van de weke delen, de zogenaamde mesenchymale weefsels. Ze zijn een benaming voor een zeer diverse en uitgebreide groep kankergezwellen met elk hun specifieke eigenschappen. Sarcomen zijn zeldzaam en maken slechts één procent van alle kankers ui t. In België worden er 300 patiënten per jaar gediagnosticeerd. Professor Schöffski: "Door hun zeldzaamheid én hun heterogeniteit - er bestaan wel 150 verschillende subtypes - is de financiële ondersteuning van onderzoek naar sarcomen niet zo evident en dus gelimiteerd. Ook het ontstaan en de ontwikkeling van sarcomen zijn door hun heterogeniteit nog maar gedeeltelijk gekend. Onderzoek moet ons helpen om de genetische achtergrond en de grote variatie van de subtypes verder te ontdekken. Wij zijn dan ook erg opgetogen dat we een dergelijke hoge toelage krijgen voor ons onderzoek."

Muismodellen als verbetering therapeutische opties
Agnieszka Wozniak van het onderzoekslaboratorium Experimentele oncologie licht toe: "Het onderzoek zal zich concentreren op het creëren van een reeks van stabiele muismodellen gebaseerd op menselijke tumormonsters. De muismodellen moeten ons toelaten experimentele geneesmiddelen te testen. Op deze manier willen we nieuwe therapeutische opties ontwikkelen die kunnen leiden tot de verbetering van de zorg van patiënten met sarcomen. In het verleden heeft het werken met dergelijke dierenmodellen in ons laboratorium al zijn succes bewezen bij het testen van geneesmiddelen voor gastro-intestinale stromale tumoren (GIST). Voor het onderzoeksproject naar sarcomen zullen we ons op onze ervaring met GIST-muismodellen baseren.”

Therapie gericht op het subtype
Professor Schöffski: "Sarcomen werden tot nu toe op dezelfde wijze behandeld ondanks hun erg verschillende genetische, klinische en histopathologische eigenschappen. Er is echter nood aan therapieën gericht op de specifieke sarcoomsubtype. De creatie van preklinische in vivo muismodellen is cruciaal voor de vertaling van nieuwe therapieën naar de klinische omgeving en voor het vinden van de moleculaire eigenschappen die kunnen voorspellen hoe een sarcoom zal reageren op de behandeling."
13 dec 2010 15u01
Bron: K.U.Leuven