UZ Gent pakt uit met baanbrekend onderzoek bij longkankerpatiŽnten

Longkanker is vandaag nog steeds een van de meest voorkomende en dodelijke kankers. Om de uitgebreidheid van longkanker bij patiŽnten in kaart te brengen, worden de longklieren onderzocht op uitzaaiingen. Dat gebeurde tot voor kort bijna altijd chirurgisch. Het UZ Gent heeft samen met de universiteiten van Leiden, Leuven en Cambridge een grootschalig onderzoek gevoerd naar het opsporen van longklieruitzaaiingen via inwendige echografie. Die techniek blijkt opmerkelijk doeltreffender dan het chirurgische onderzoek.
Met een chirurgisch longklieronderzoek worden uitzaaiingen bij 20% van de kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>longkankerpatiŽnten gemist. Het internationale onderzoeksteam - dat vanuit het UZ Gent werd aangestuurd - heeft nu aangetoond dat die cijfers heel wat lager liggen bij een inwendige echografie. "Uit ons onderzoek blijkt ook dat een inwendige echografie het aantal nodeloze longoperaties herleidt van 18% naar 7%", zegt prof. dr. Kurt Tournoy, longarts bij het UZ Gent en coŲrdinator van het onderzoek. "De onderzoeksresultaten zijn baanbrekend omdat ze nationaal en internationaal de dagdagelijkse zorg van de longkankerpatiŽnt grondig zullen beÔnvloeden. Ook de internationale richtlijnen voor het onderzoek van de longkankerpatiŽnt worden erdoor hertekend." Het Universitair ziekenhuis Gent was het eerste centrum in Vlaanderen dat inwendige echografie, endo-echografie genaamd, als techniek introduceerde om de longklieren te onderzoeken.

Minder nodeloze operaties
Longkanker treft jaarlijks 7000 Belgen en is de belangrijkste oorzaak van kankersterfte bij mannen (33%). Om voor elke patiŽnt de beste behandeling uit te werken, moet de uitgebreidheid van de kanker nauwkeurig in kaart worden gebracht. Een essentieel onderdeel daarvan is het longklieronderzoek. Dat gebeurt tot op vandaag bijna altijd chirurgisch, aan de hand van een mediastinoscopie. Daarbij haalt de chirurg stukjes longklierweefsel weg voor microscopisch onderzoek. "Alleen als de longklieren vrij zijn van kankercellen, is onmiddellijk opereren de beste optie", aldus prof. dr. Tournoy. "Aangezien het chirurgisch onderzoek de uitzaaiingen bij 1 op 5 patiŽnten mist, ondergaan vele kankerpatiŽnten dus nodeloos een longoperatie. En die zijn bijzonder ingrijpend en leiden na de ingreep vaak tot problemen, zoals infecties, langdurige pijn, kortademigheid en werkverlet."

Inwendige echografie
Bij een inwendige echografie of endo-echografie gaat de longarts met miniatuurcameraís via de luchtpijp en de slokdarm de klieren onderzoeken. Dat kan zonder dat de patiŽnt in slaap moet worden gebracht, wat het onderzoek erg veilig maakt. Een endo-echografie laat toe om met dunne naalden (vergelijkbaar met acupunctuurnaalden) stalen te nemen voor microscopisch onderzoek. Alleen als geen uitzaaiingen worden gevonden met een endo-echografie volgt nog een klassiek chirurgisch klieronderzoek ter bevestiging. Zijn er wel uitzaaiingen, dan is chirurgisch onderzoek niet meer nodig.

De multicentrische, gerandomiseerde studie (ASTER-studie1), die volledig gecoŲrdineerd werd vanuit het Universitair ziekenhuis Gent is gepubliceerd in het gerenommeerde medische vakblad Journal of the American Medical Association (JAMA). Het onderzoek is investigator initiated, wat betekent dat er geen medische firmaís bij betrokken zijn.
17 dec 2010 11u45
Bron: UGent.be