Crisis zindert na in apotheek

De economie herneemt zich, de crisis is over zijn dieptepunt heen. Dat is de boodschap die de laatste maanden hoopvol moest stemmen. Maar diezelfde crisis blijft wel doorwegen in de apotheek. Vergeleken met vorig jaar is de toestand er niet beter op geworden. Dat blijkt uit de Grote Enquête die ‘de Apotheker’ in oktober heeft uitgevoerd.
Een paar maanden geleden deed IMS Health een onderzoek naar de veranderingen in de verkoop in de officina’s. Daaruit bleek dat de crisis wel degelijk is toegeslagen, ook in de officina. In de Grote Enquête van ‘de apotheker’ vroegen wij de apotheker zelf hoe het nu zit met die crisis. Voelt hij die meer aan dan vorig jaar? Uit de grote respons konden we al besluiten dat het thema bij de apotheker leeft. Een analyse van de antwoorden, geeft een vrij volledig beeld.
Minder medicijnverkoop
Bijna de helft van de apothekers zegt dat hij nog altijd de crisis voelt door een verminderde medicijnverkoop. Een op de twee apothekers ziet hoe patiënten schrappen in het medicijnlijstje vooraleer tot aankoop over te gaan. Vier op de tien apothekers krijgen patiënten over de vloer die uitstel van betaling vragen. 67 procent van de apothekers let er dan ook extra op om het goedkopere geneesmiddel aan te bieden. De patiënt zelf vraagt ook of het iets goedkoper kan: 65,5 procent van de apothekers ervaart een op dat gebied meer assertieve patiënt. Het grootste verschil maakt echter de verkoop van parafarmacie: 66 procent van de apothekers heeft de crisis vooral aangevoeld door een mindere verkoop van parafarmacie.

Wallonië meer uitgesproken
De cijfers zijn ontnuchterend. als we die dan ook gaan opdelen in taalkaders – Nederlands-Frans – dan zien we een nog meer uitgesproken beeld. Franstalige apothekers worden nog meer geconfronteerd met een mindere verkoop, zeker wat de parafarmacie betreft maar ook significant meer als het om geneesmiddelen zelf gaat. Bijna een op de twee Franstalige apothekers (tegenover iets meer dan drie op de tien Nederlandstalige apothekers) krijgt meer patiënten over de vloer die hun geneesmiddelen niet kunnen betalen en uitstel vragen.
21 dec 2010 10u10
meer over
zie ook rubriek